” Jag känner starkt för arbetet med funktionsnedsatta”
Nyfikenhet på Afghanistan ledde Peter Karlsson, 43, till SAK. Han engagerade sig direkt i lokalföreningen i Stockholm där han snabbt blev invald i styrelsen. Han är en av årets mottagare av Solidaritetspriset som han fick för sitt engagemang.
Berätta lite om dig själv!
– Jag är utbildad VA-tekniker och arbetar som VA-utredare på ett av Sveriges största vattenbolag. Jag har tidigare varit engagerad i lokalpolitiken och sitter i styrelsen för Järfällagymnasterna. Jag är intresserad av musik, sport – särskilt fotboll – och att resa.
Varför är du medlem i SAK?
– Det som lockade från början var ett intresse för Afghanistan och för biståndsfrågor. Sedan fick jag ett bra mottagande av lokalföreningen som kontaktade mig när jag blivit medlem. Intresset för SAKs professionella organisation har vuxit med tiden.
– Det som är speciellt med SAK är att arbetet i Afghanistan är så handfast, det är lätt att förstå och berätta för andra. Vi utbildar sjuksköterskor och barnmorskor som sedan åker tillbaka till sina byar och jobbar, vi utbildar barn med funktionsnedsättningar. Det känner jag väldigt starkt för och blir berörd av.
Vad får dig att fortsätta vara engagerad?
– Jag har stort förtroende för den professionella organisationen. Det är särskilt viktiga frågor i dagens politiska läge när många vill skära ner på biståndet. Och så är det en väldigt bra styrelse jag sitter i – det är så roligt att sitta i den, vi får saker gjorda och jag får nya vänner – det gör att jag stannar kvar.
Hur ser ditt engagemang ut?
– Jag arrangerar seminarier tillsammans med andra, försöker komma på nya idéer och infallsvinklar. Jag har jobbat med kulturkvällar där jag försöker hitta personer som har anknytning till Afghanistan. Vi ordnade till exempel en föreställning på teater Pero med en kvinna från Afghanistan.
Är det någon fråga du känner särskilt starkt för?
– Programmet för personer med funktionsnedsättningar är otroligt bra. Det är en så stigmatiserad grupp i fattiga länder. Och kvinnors och flickors rättigheter.