Fredssamtal

Osäker väg mot osäker fred

Ur Afghanistan-nytt Fredsförhandlingarna i Doha är en långsam process, och osäkerheten om vad ett fredsavtal kan komma att innebära är stor. Afghanistankännaren Anders Fänge går igenom möjligheter och farhågor.

”De unga skrämmer talibanerna”

Ur Afghanistan-nytt Det är Afghanistans framtid som är under attack i en strid mellan nya och gamla värderingar, menar Shkula Zadran, FN:s ungdomsrepresentant för Afghanistan.

”Jag letar igenom bilen efter bomber”

Ur Afghanistan-nytt För två veckor sedan överlevde Sharif Safi sin andra explosion på mindre än ett år. En bomb exploderade i närheten av honom på väg till jobbet. Sharif chockades svårt av händelsen, men säger att han hade tur. Totalt omkom sju personer i bombdådet.

”Fred är lika viktigt som vatten”

Ur Afghanistan-nytt Farida Qurbani är mamma till Ruqia, elev i en av SAKs skolor. Farida Qurban förväntar sig att förhandlingarna kommer att leda till fred i Afghanistan men hon är väldigt oroad över framtiden för dottern Ruqia.

Tre röster om fredssamtalen: Fred och säkerhet viktigast

Ur Afghanistan-nytt Tre afghaner kommenterar fredssamtalen. Krigen har förstört Afghanistan - nu längtar de efter fred och hoppas, men är också oroliga.

Färre döda civila i Afghanistan visar att politisk vilja kan minska våldet

Press Nya siffror från FN-organet UNAMA visar att antalet dödade och skadade civila i Afghanistan förra året var det lägsta sedan 2013. Men under årets sista kvartal skedde en kraftig upptrappning av våldet, ett trendbrott som sammanfaller med starten av fredsförhandlingar mellan regeringsrepresentanter och talibanerna.

Offren bortglömda när krigande parter talar om fred

Ur Afghanistan-nytt Analys │ De krigande parterna ska enas om en väg till fred i Afghanistan. Men det råder delade meningar om krigsoffrens roll i fredsprocessen.

Vapenvila, grundlag och inflytande knäckfrågor

Ur Afghanistan-nytt Lördagen den 12 september inleddes fredssamtalen mellan representanter för talibanerna och den afghanska regeringen. Vapenvila står högt upp på regeringens dagordning men i Afghanistan har våldet ökat i samband med fredssamtalen i Qatar.

Kvinnors deltagande i fredsprocessen måste vara mer än symboliskt

Aktuellt Intra-afghanska samtal mellan talibaner och den afghanska regeringen kanske kan leda till en varaktig fred. Men vad kommer hända med kvinnors rättigheter och flickors skolgång?