Om Svenska Afghanistankommittén

Svenska Afghanistankommittén, SAK, är en medlemsorganisation som har arbetat för Afghanistans folks rättigheter sedan 1980-talet, genom biståndsarbete och genom att mobilisera stöd i Sverige och internationellt. 

SAK grundades 1980 som en solidaritetsrörelse i protest mot Sovjets ockupation av Afghanistan. Under fyra decennier drev SAK omfattande verksamhet på plats i landet inom sjukvård, utbildning, landsbygdsutveckling och insatser för personer med funktionsnedsättning.

I juli 2023 förbjöd talibanerna ”svensk verksamhet” i Afghanistan till följd av de koranbränningar som ägt rum i Sverige. SAK tvingades då stänga ner sitt arbete och hitta nya vägar för att stötta det afghanska folket. 

SAKs tidigare program för personer med funktionsnedsättning har lämnats över till norska Afghanistankommittén (NAC). Där ingår bland annat utbildning för barn med särskilda behov, rehabiliteringscenter med ortopediska verkstäder, samt yrkesutbildningar för både kvinnor och män. 

NAC har också tagit över en barnmorskeutbildning och ett mentorprogram för barnmorskor som drivs i samarbete med det afghanska barnmorskeförbundet.

SAK har tio lokalföreningar i Sverige och ett kansli i Stockholm. Vår organisation är politiskt och religiöst oberoende och vår verksamhet grundar sig på alla människors lika värde.

SAKs arbete under 2023

Under 2023 hade SAK över 8 000 medarbetare i Afghanistan, inom utbildning, sjukvård, landsbygdsutveckling och stöd till personer med funktionsnedsättning.

  

En karta över de provinser i Afghanistan som Svenska Afghanistankommittén arbetar i
Kartan visar SAKs insatser under 2023.

Finansiering

SAK finansieras av bland annat Sida, Postkodlotteriet och insamling från allmänheten.  

SAK är medlem i branschorganisationen Giva Sverige och ansluten till Svensk insamlingskontroll.