Nyheter

Afghanistan-nytt

Tema | När religion ska styra landet

Även under den förra regeringen styrdes landet enligt islamisk rätt. Tolkningarna av Koranen är många, liksom sätten att regera efter sharia.

Tema | Kvinnors frihet står på spel

Talibanerna har tagit makten. De framsteg som gjorts för kvinnors rättigheter står nu på spel.

Tema | Oviss framtid för unga

Två tredjedelar av Afghanistans unga är under 25 år. Deras framtid är oviss.

Nyheter

SAK i Almedalen 2022

Aktuellt I år arrangeras Almedalsveckan i Visby mellan den 3-7 juli. SAK kommer att anordna två seminarier. Läs mer om våra aktiviteter här.

SAKs konferensrapport 2021

Aktuellt Den 11 november, 2021 höll SAK en internationell konferens om situationen i Afghanistan. "After the Taliban takeover - What future awaits Afghanistan?". Ta del av konferensrapporten här.

SAK på Järvaveckan

Aktuellt Svenska Afghanistankommittén kommer att medverka på Järvaveckan den 4–5 juni med tältplats och ser fram emot att prata med alla som vill, om bistånd, vårt arbete och situationen i Afghanistan. Välkommen förbi och säg hej! Allmän information  Datum: 1–5 juni (SAK är där 4–5 juni) Plats: Spånga IP, Stockholm Adress: Solhems Hagväg 2, 163 56 […]

Spring brings disappointment for Afghanistan’s women

Aktuellt Arzo Bahar, ordförande för Female Staff Association på Svenska Afghanistankommittén i Kabul, beskriver kvinnornas situation i Afghanistan. Artikeln publicerades först av Utvecklingsmagasinet som ges ut av Föreningen för Utvecklingsfrågor på FUF.se

Regeringen måste backa om nedskärningarna i biståndet

Andreas Stefansson Regeringens plan att skära i biståndet för att finansiera Sveriges flyktingmottagande kommer att slå hårt mot miljoner fattiga människor i världen. Afghanistan är bara ett av de länder som drabbas. Beslutet är inte bara moraliskt förkastligt utan också kontraproduktivt, skriver SAKs generalsekreterare Andreas Stefansson.

Sarra och Suhar

Världens Barn 2022

Aktuellt Svenska Afghanistankommittén (SAK) arbetar sedan länge med att barn och unga med funktionsnedsättning ska vara en del av samhället. En delaktighet på samma villkor som alla andra. Världens Barn bidrar till detta.

Barnvagnsmarschen

Gå Barnvagnsmarschen för gravida i Afghanistan!

Barnmorskor Barnvagnsmarsmarschen är RFSU:s årliga marsch mot mödradödligheten i världen. Kampanjen pågår mellan 19 och 24 maj 2022. I år marscherar vi för gravida i Afghanistan.

SAKs årsrapport för 2021

Aktuellt Intressant läsning för den som vill veta mer om Afghanistan och SAKs arbete med utvecklingsbistånd.

”Utbildning ger våra barn hopp”

Ur Afghanistan-nytt Nader Barekzai, 56 år, blev medlem i SAK 1991, ett år efter att han kom till Sverige från Afghanistan.