Nyheter

Afghanistan-nytt

Tema | Klimatförändringar

INNEHÅLL NR 3 2023 4 I KORTHET Nödhjälpspengarna snart slut, spända relationer med Pakistan. 6 TEMA Afghanistans befolkning drabbas hårt av klimatförändringarna. SAK arbetar för att motverka effekterna. 13 NYHET Koranbränningarna nära att leda till att SAKs verksamhet stoppades. 14 BILDEN Unga kvinnor ställde ut konst i Kabul. 16 ANALYS Talibanernas syn på bistånd präglas […]

Tema | Utbildade flyr Afghanistan

INNEHÅLL NR 2, 2023 4 I KORTHET Trots restriktioner stannar FN kvar, gräshoppor hotar skörden. 6 TEMA Brist på utbildade afghaner märks i hela samhället när många flytt. 13 NYHET En FN-rapport visar hur vanligt kroppsbestraffning har blivit. 14 ANALYS Talibanerna effektiva på att dra in skatt och lägger en stor del på säkerhetssektorn. 16 […]

Tema | Narkotikans roll

Afghanistan är världens största producent av opium. Handeln spelar en stor roll för ekonomin, och minst tre miljoner afghaner är missbrukare.

Nyheter

SAK godkänd som gåvomottagare för skattereduktion per 18 januari 2024

Aktuellt SAK är per den 18 januari 2024 godkänd gåvomottagare för skattereduktion. Beslutet fattades av Skatteverket. Detta innebär bland annat att gåvor från och med detta datum, som uppfyller kraven och där givaren är känd, kommer att omfattas av skattereduktion.  Du som givare kommer att få mer information i en nära framtid.

Alborz i Visby, utanför Ringmuren.

”Allting i världen är sammankopplat”

Ur Afghanistan-nytt Alborz Rafigh, 36, har alltid varit intresserad av Afghanistan. När han flyttade till Uppsala var det självklart att engagera sig i lokalföreningens styrelse.

Utgrävning i berg i Mes Aynak

Försiktigt kinesiskt engagemang i Afghanistan

Aktuellt När väst drog sig ur Afghanistan antog många att Kina skulle passa på att skörda de ekonomiska frukterna av maktskiftet. Afghanistan har stora orörda fossila tillgångar samt mineraler.

Flicka undersöks av läkare i ett tält.

SAK stöttar flyktingar med sjukvård och vatten

Aktuellt Hundratusentals afghaner har tvingats lämna Pakistan för flyktingläger i Afghanistan. SAK var snabbt på plats och har inlett en insats med sjukvård, mat, vatten och tak över huvudet i Torkham.

Mir Agha, anställd på SAK i Kabul.

”Te och kaffe ger mina kolleger ny energi”

Aktuellt Mir Aqa, 56, har serverat förfriskningar på SAKs huvudkontor sedan 1987, ända sedan huvudkontoret låg i Peshawar och inte som nu, i Kabul.

Leena Alam, afghansk skådespelerska

”Mina roller talar från samhällets hjärta”

Aktuellt Den afghanska skådespelaren Leena Alam gillar realistiska roller som berättar sanningen om samhället.

Tecknad bild av flicka som gungar.

”Fantasin kan skapa frihet”

Aktuellt Med fantasins hjälp berättar filmskaparen Mohsen Hossaini om krig, migration och Kabul. Han har länge levt i exil, men hans korta animerade filmer utspelar sig alltid i Afghanistan.

Barn sitter i sin mammas knä.

Mat, lek och träning för undernärda barn

Aktuellt Bibi Mina är sju månader gammal och en av patienterna på avdelningen för undernäring på SAKs sjukhus i Wardak.

Lärare och elev studerar punktskrift.

Hemundervisning ger utsatta barn framtidshopp

Aktuellt Atiqa kan inte gå till skolan på grund av sin synnedsättning. Med hjälp av speciallärare tar SAK skolan till henne och andra barn med funktionsnedsättningar i avlägset belägna områden.