Nyheter

Afghanistan-nytt

Tema | Narkotikans roll

Afghanistan är världens största producent av opium. Handeln spelar en stor roll för ekonomin, och minst tre miljoner afghaner är missbrukare.

Tema | Kvinnor med företag

INNEHÅLL NR 4, 2022 4 I KORTHET Attacker riktas mot folkgruppen hazarer, brittisk parlamentarisk kommitté varnar för risk för folkmord. 6 TEMA Kvinnor värst drabbade av arbetslöshet och restriktioner, men det finns möjlighet att arbeta – och driva företag. 13 NYHET Antalet barn under fem år som får vård för akut undernäring har ökat med […]

Tema | Krigsslut utan fred

INNEHÅLL NR 3, 2022 4 I KORTHET Hälften av de låsta pengarna i USA förs över till fond, förbudet mot opium inte genomfört i någon större utsträckning. 6 TEMA Lättnad när vägen till skola och arbete inte längre riskerar hamna i skottlinjen – men fred handlar om mer än frånvaro av våld. 13 NYHET Islamiska […]

Nyheter

SAKs logga

SAK pausar delar av verksamheten efter direktiv från IEA

Aktuellt Nu står det klart att SAK påverkas av direktivet att stoppa "alla Sveriges aktiviteter" i Afghanistan.

SCA partially pauses activities following IEA directive

Aktuellt The measure is a consequence of the Islamic Emirate of Afghanistan suspending “all of Sweden’s activities in Afghanistan”.

Semeia och två av hennes klasskamrater. Foto: Qudratullah Attaye

Världens barn 2023: Rätten till skola

Aktuellt Varje år beviljar Radiohjälpen medel till ett fyrtiotal projekt i lika många länder inom Världens Barn. Det projekten har gemensamt är att de jobbar för barns framtid och att de alltid utgår från barns rättigheter.

Sama film festival

Sama International Film Festival 2023

Aktuellt I år blir det den fjortonde upplagan av SAMA International Film festival, den 15-17 september i Nacka. En festival med bland annat afghanska filmskapare.

SAK på Bokmässan 2023 och Globala Torget. Bild på Åsne Seierstad och skul med bär och nötter samt te.

SAK på Bokmässan 2023

Aktuellt SAK anordnar två seminarier samt har en monter på mässans Globala Torg. Kan du inte delta på mässan så kommer du kunna se seminarierna digitalt live eller i efterhand.

Barnmorskorna i sitt undersökningsrum.

Barnmorskorna som arbetade i skottlinjen

All verksamhet Barnmorskorna Hosna och Zohra arbetade oavbrutet för att erbjuda sjukvård medan striderna pågick. Spåren efter kriget syns fortfarande i väggar och på dörrar.

Shoukria och Arezo lättar på sjalarna med utsikt över Kabul.

Fostran och frihet i barnens Kabul

Kultur ”Talibanernas barn” handlar om barn till talibaner och om barn i talibanernas Afghanistan. Abdullah vill bli krigare, Shoukria putsar skor men vill gå i skolan.

porträttbild

Att älska sitt land men ändå lämna det

Aktuellt Efter talibanernas maktövertagande inleddes en så kallad brain drain i så stor skala att vissa bedömare anser att kompetensförlusten är irreparabel.

Några barn och en bil på en väg i byn Sar-e Kunda, som ligger vid en flod och inramas av berg.

Bristen på utbildade märks i hela Afghanistan

Aktuellt Ett par miljoner afghaner beräknas ha lämnat landet sedan 2021. Hundratusentals av dem tillhörde den utbildade medelklassen.