Nyheter

Afghanistan-nytt

Tema | Självklar men skör etnisk mångfald

INNEHÅLL NR 2, 2022 4 I KORTHET Väpnat motstånd mot talibanerna, BBC stoppas. 6 TEMA Självklar etnisk mångfald men spänningarna ökar när en grupp styr. 13 NYHET Talibanerna inför allt fler begränsningar av kvinnors liv. 14 ANALYS Förbudet mot att odla opium slår mot fattiga bönder. 15 BILDEN Bokmarknad i Kabul. 18 KULTUR Filmer om talibanernas […]

Tema | Vägen framåt

För att undvika en samhällskollaps i Afghanistan måste ekonomin och utvecklingssamarbetet komma i gång. Men hur?

Tema | När religion ska styra landet

Även under den förra regeringen styrdes landet enligt islamisk rätt. Tolkningarna av Koranen är många, liksom sätten att regera efter sharia.

Nyheter

Sista opiumskörden i Afghanistan?

Aktuellt Var årets opiumskörd i Afghanistan landets sista? Troligtvis inte, men det var den sista lagliga skörden. Nu efter att årets skörd bärgats är det förbjudet att odla och sälja opium och annan narkotika i Afghanistan.

SAK-projekt ska lindra effekten av naturkatastrofer

Aktuellt I samarbete med UNDP genomför SAK flera projekt för att mildra effekterna av naturkatastrofer och göra landsbygdssamhällen mer motståndskraftiga.

Gata i Kabul, två kvinnor i burka.

MR-dagarna 2022

Aktuellt Mänskliga rättighetsdagarna är Nordens största forum för mänskliga rättigheter. SAK kommer vara på plats, denna gång är det i Örebro.

” Jag vill att fler ska bli nyfikna på Afghanistan”

Ur Afghanistan-nytt En ny lokalförening har startat i Dalarna. Läraren Maria Holzmann, 47 år, är en av ledamöterna i interimsstyrelsen som precis påbörjat verksamheten.

”Kvinnorna och flickorna behöver omvärldens stöd”

Ur Afghanistan-nytt På årsdagen av talibanernas maktövertagande arrangerade lokalföreningen i Stockholm en manifestation för afghanska flickors rätt till utbildning.

40 dagar på cykel för SAK

Aktuellt Qais Nooris intresse för att cykla allt längre sträckor ledde honom till Marocko, men utmaningen att cykla 3 700 kilometer räckte inte. Han ville ha ett syfte med resan också, och därför bestämde han sig för att samla in pengar till SAK.

”Kvinnor mår dåligt och behöver extra stöd”

Aktuellt Arzo Bahar är ordförande för Female Staff Organization, FSA, på SAKs kontor i Kabul och vikarierande chef på administrationen för lagret.

Lokala journalister behöver stöd från omvärlden

Aktuellt Ahmed Walid Rashidi hör av sig via ett direktmeddelande i en app. Han är skakad. Inte så mycket för sin egen del, utan för sin afghanska kollegas del. Nyheten om att han och kollegan suttit fängslade i Afghanistan i tre dagar har nyligen släppts. Själv är Ahmed Walid Rashidi på väg hem till familj och […]

Trofasthet i en oviss framtid

Aktuellt SAKs generalsekreterare skriver om det aktuella läget i Afghanistan och att SAK trofast står kvar.