Afghanistan-nytt

Tidningen Afghanistan-nytt tar upp aktuella händelser och frågor som rör Afghanistan och SAKs utvecklingsarbete. Som medlem eller månadsgivare får du den direkt i brevlådan fyra gånger per år.

Nr 2 2019
Omslag på tidningen, en man håller sin dotter på armen.

TEMA | Fred – till vilket pris?

För första gången pågår regelrätta fredssamtal mellan USA och talibanerna.  Utsikterna att få till stånd ett avtal ser bättre ut än på länge. Men vad det innebär för afghanerna är betydligt mer osäkert. En fredsprocess är fortfarande långt borta och det finns en stor oro för att priset för fred kan bli förlorade mänskliga rättigheter.

Nr 1 2019

TEMA | Blomstrande handel

Handeln mellan Afghanistan och Indien blomstrar sedan en ny handelsrutt via Iran öppnats. Även Kina visar intresse för Afghanistan, men experter varnar för att en försämrad relation med handelspartnern Pakistan riskerar att hota säkerheten i regionen.

Nr 4 2018

TEMA | Inget lätt val

Tre år försenat kunde till slut parlamentsvalet i Afghanistan genomföras. Miljoner väljare tog sig till vallokalerna för att rösta på 2 500 kandidater, varav 400 var kvinnor. För 15 år sedan var det otänkbart.

Nr 3 2018

TEMA | Hotat kulturarv

Afghanistans uråldriga kulturrikedomar hotas av både gruvindustrin och väpnad konflikt. För att rädda det som fortfarande återstår riskerar arkeologerna livet.