Debatt

Debatt: Vår medmänsklighet prövas av corona

Vi befinner oss mitt i en enorm global utmaning. Världen är drabbad av ett virus som inte känner några gränser. Många politiska ledare pratar om ”kriget” mot viruset. Men det är inte vapen som kommer att hjälpa oss genom krisen. Det är vår förmåga att bry oss om varandra – på lagom avstånd, skriver representanter för 38 biståndsorganisationer i plattformen Concord Sverige, bland andra Svenska Afghanistankommittén, Rädda Barnen, Afrikagrupperna, We Effect, Emmaus med flera.

Etiketter

DebattCorona

Sjukvården öppen och skolorna tillfälligt stängda i Afghanistan

Vår hälso- och sjukvård fortsätter sitt arbete och hjälper de utsatta på afghanska landsbygden under pågående coronasmitta. Den afghanska regeringen har dock tillfälligt stoppat all utbildning i hela landet. Svenska Afghanistankommittén arbetar nu med att upplysa befolkningen hur viruset sprids och om vikten av hygien. All verksamhet kommer att återupptas så fort det är möjligt.

Etiketter

Corona

Afghanistan-nytt

Tidningen Afghanistan-nytt tar upp aktuella händelser och frågor som rör Afghanistan och SAKs utvecklingsarbete. Som medlem eller månadsgivare får du den direkt i brevlådan fyra gånger per år.

Nr 1 2020

TEMA | Bröllop

Max 500 bröllopsgäster och ett förbud mot brudpenning. Det regleras i en ny lag som ska begränsa de skenande kostnaderna för bröllop som blivit ett samhällsproblem i Afghanistan. Men få följer lagen.

Nr 4 2019

TEMA | Skolor i skottlinjen

Allt fler attacker mot skolor bidrog förra året till att antalet barn som inte går i skolan ökade för första gången sedan 2002. Den bristande säkerheten är en av de största utmaningarna för utbildningen.

Nr 3 2019
Nagina Sadat är assisterande lärare på vidareutbildning av lärare

TEMA | Hårt utsatt för klimatet

Trots att Afghanistan är ett av de länder som bidrar minst till de farliga koldioxidutsläppen är landet ett av de mest utsatta när det gäller klimatkrisen och dess effekter.

- Skördar förtvinar, vattendrag torkar ut och regn spolar bort åkrar och hus, säger SAKs landsbygdsspecialist Atanu De.

Nr 2 2019
Omslag på tidningen, en man håller sin dotter på armen.

TEMA | Fred – till vilket pris?

För första gången pågår regelrätta fredssamtal mellan USA och talibanerna.  Utsikterna att få till stånd ett avtal ser bättre ut än på länge. Men vad det innebär för afghanerna är betydligt mer osäkert. En fredsprocess är fortfarande långt borta och det finns en stor oro för att priset för fred kan bli förlorade mänskliga rättigheter.