Afghanistan-nytt

Tidningen Afghanistan-nytt tar upp aktuella händelser och frågor som rör Afghanistan och SAKs utvecklingsarbete. Som medlem eller månadsgivare får du den direkt i brevlådan fyra gånger per år.

Nr 1 2019

TEMA | Blomstrande handel

Handeln mellan Afghanistan och Indien blomstrar sedan en ny handelsrutt via Iran öppnats. Även Kina visar intresse för Afghanistan, men experter varnar för att en försämrad relation med handelspartnern Pakistan riskerar att hota säkerheten i regionen.

Nr 4 2018

TEMA | Inget lätt val

Tre år försenat kunde till slut parlamentsvalet i Afghanistan genomföras. Miljoner väljare tog sig till vallokalerna för att rösta på 2 500 kandidater, varav 400 var kvinnor. För 15 år sedan var det otänkbart.

Nr 3 2018

TEMA | Hotat kulturarv

Afghanistans uråldriga kulturrikedomar hotas av både gruvindustrin och väpnad konflikt. För att rädda det som fortfarande återstår riskerar arkeologerna livet. 

NR 2 2018

TEMA | Den Afghanska staten

Det talas ofta om den afghanska staten som en misslyckad eller svag stat, samtidigt för den krig mot talibaner och andra väpnade grupper. Människor har tillgång till vård och skola, men det fysiska område som staten kontrollerar krymper och utan internationellt stöd skulle inte mycket fungera.