Postkodlotteriet
Stödet från Postkodlotteriet betyder mycket för arbetet i Afghanistan. I år fick SAK ta emot inte mindre än 17 miljoner kronor, pengar som används till vårt arbete på landsbygden med att stödja:
- Barn
- Kvinnor
- Människor med funktionsnedsättning

Postkodlotteriets finansiering har bland annat gjort att tusentals kvinnor på den afghanska landsbygden getts möjlighet till en trygg förlossning.
Postkodlotteriets stöd har också gått till hälsovård, framför allt mödra- och barnhälsovård och vaccinationsprogram genom åren. Stödet har gjort det möjligt för allt fler barn med funktionsnedsättning att gå i skolan. Barn med exempelvis hörselnedsättning får lära sig teckenspråk och förbereds för att kunna fortsätta sin skolgång i en vanlig skola.
Flera skolor och rehabiliteringscenter har byggts med stöd från Postkodlotteriet och vi fortsätter arbetet med att hjälpa på den afghanska landsbygden. Barn får därigenom förbättrad tillgång till utbildning i en säker miljö som lämpar sig för undervisning.

Postkodlotteriets stöd har varit avgörande för SAKs arbete, och sedan 2014 har SAK fått nästan 186 miljoner från Postkodlotteriet. Tack vare Postkodlotteriet och alla som köpt lotter får fler afghaner tillgång till sina mänskliga rättigheter.
Drömprojektet – teknik ger kunskap
Ungefär 4,2 miljoner afghanska barn går inte i skolan. Merparten av dessa barn är flickor. Under pandemin förvärrades situationen och särskilt flickor och barn på landsbygden drabbades av utebliven undervisning. Att göra utbildningen så tillgänglig som möjligt är därför högsta prioritet.
Alla är eniga om att skolor i Afghanistan behöver IT och teknik särskilt anpassad för undervisning. Trots detta har inte mycket hänt på området. Under Postkodlotteriets tematiska initiativ ”Girl’s education” har flera organisationer, däribland SAK, fått möjlighet att göra något åt saken.
Teknik ökar möjligheterna
SAKs projekt EdTech är tänkt att ge främst flickor och barn med en funktionsnedsättning möjlighet till bättre utbildning. Med hjälp av läsplattor och utbildningsappar på engelska, dari och pashto ska det bli enkelt att få undervisning. Apparna är anpassade efter läroplanen och installeras på plattor där utbildningsmaterialet sen kan användas offline. Eleverna får alltså tillgång till digitaliserade läromedel kring läsning och skrivande, matematik, barns rättigheter, fred och miljö med mera. I projektet ingår även kompletterande taktila läromedel, samt ljudinspelningar.

30 skolor i pilotprojekt
Projektet genomförs som ett pilotprojekt som till en början omfattar 30 byskolor på landsbygden. 10 000 elever i årskurserna 1-9 ingår i projektet. Klassrummen i byskolorna förses med ström från solpaneler för att hålla surfplattorna laddade.
Genom behovsanpassning av apparna hoppas vi kunna göra undervisningen mer tillgänglig och möjlig för varje elev att tillgodogöra sig i sin egen takt. Inom projektet utbildas lärare också i hur de kan använda apparna för att komplettera sin egen undervisning.