talibaner

Motsättningar ökar om hur makten ska utövas

Aktuellt Utvecklingen efter talibanernas maktövertagande står i bjärt kontrast mot deras tidigare uttalanden och löften.

Stadsbild med bilar och människor.

Historiska paralleller visar nya styrets svagheter

Aktuellt För andra gången på drygt 40 år styrs hela landet av ett enda enhetligt styre. Jämförelser med historien kan visa om det kommer att vara.

Talibanerna och utbildning

Börje Almqvist Hur ser ledande talibaner på utbildning för sina egna barn, framför allt för döttrarna?

Oro för kvinnors rättigheter när talibanerna vinner mark

Aktuellt De senaste veckorna har talibanerna flyttat fram sina positioner och tagit kontroll över allt fler distrikt i Afghanistan. Utvecklingen skapar oro i landet, inte minst bland kvinnor.

Talibanerna vinner mark när utländska trupper lämnar landet

Ur Afghanistan-nytt Våldet ökar och talibanerna flyttar fram sina positioner inför att de internationella trupperna lämnar Afghanistan.

Talibaner motarbetar kvinnliga journalister

Ur Afghanistan-nytt Situationen för kvinnliga journalister i Afghanistan är redan pressad, men samtalen mellan regeringen och talibanerna ökar oron.

Kontroll – en utmaning och ett måste i Afghanistan

Andreas Stefansson Vad vi kan och ska göra är att alltid anstränga oss till det yttersta för att undersöka, vara öppna, utbilda oss själva, diskutera våra värderingar och våra gränser. Det skriver generalsekreterare Andreas Stefansson på temat kontroll och korruption.

Nolltolerans och kontroll – en utmaning och ett måste i Afghanistan

Aktuellt I Transparency Internationals årliga rankning fick Afghanistan förra året 16 av 100 möjliga poäng, vilket placerar landet på plats nummer 173 av 180 länder avseende korruption. Att arbeta i en sådan miljö innebär stora utmaningar för Svenska Afghanistankommittén och vi strävar ständigt efter att förbättra våra arbetssätt och kontrollsystem. I den här artikeln försöker vi beskriva våra metoder, riktlinjer och system för att bekämpa korruption.

Talibanerna och makten

Börje Almqvist Hur blir det i Afghanistan om talibanerna bildar koalitionsregering med regeringen i Kabul? Kan dagens situation i talibanområden ge en ledtråd? Läs om vad forskning kommit fram till.