
Barn och unga
Vi kämpar för att alla barn i Afghanistan, oavsett kön eller funktionsnedsättning, ska få gå i skolan och att de ska känna till sina rättigheter.
Barnen är bland de mest utsatta i Afghanistan
Mer än 40 procent av Afghanistans befolkning är under 15 år. De har låg kunskap om sina rättigheter och drabbas mest av både våld och fattigdom. Väpnade konflikter är inte bara ett direkt hot mot barnens liv och hälsa utan det begränsar även deras möjligheter till utbildning och sjukvård.
Afghanistan tillhör de länder i världen med högst barnadödlighet. Tusentals barn dör varje år av undernäring och svält. Fattigdomen gör att många tvingas arbeta i väldigt ung ålder, ofta på gator med hög risk att utsättas för fysiskt, emotionellt, ekonomiskt och sexuellt våld och människohandel.
Flickor är särskilt utsatta för attacker, hot, förbud och begränsningar. De har även sämre tillgång till skola och sjukvård än pojkar.
Personer med funktionsnedsättning tillhör också de allra fattigaste och mest socialt utsatta i Afghanistan. Bara fem procent av barn med funktionsnedsättning beräknas gå i skolan.
Många barn är undernärda på grund av fattigdom
Den utbredda fattigdomen i Afghanistan gör att cirka 40 procent av barn under fem år är kroniskt undernärda. De flesta lider av olika typer av mineralbrist. En av de vanligaste dödsorsakerna för små barn är infektioner i luftvägarna. Den förväntade livslängden i Afghanistan är 59 år för män och 62 år för kvinnor. Det är betydligt lägre än genomsnittet för regionen, även om medellivslängden ökade med fem år perioden efter talibanregimens fall. Ökningen berodde framför allt på att barnadödligheten i landet har sjunkit. De vanligaste dödsorsakerna i Afghanistan är infektioner i luftvägarna, hjärtsjukdom, diarréer, stroke, väpnad konflikt och graviditets- eller förlossningskomplikationer.
Enligt officiell statistik har barnadödligheten i Afghanistan sjunkit sedan 2001. Då dog vart fjärde barn före fem års ålder, men barnadödligheten är nu nere på 16 procent. Det är en klar förbättring, även om siffrorna förstås fortfarande är mycket höga. Spädbarnsdödligheten har också sjunkit från 165 döda per 1 000 födda till 77.