Kultur och historia

Alla samlas kring den afghanska motsvarigheten till Idol

I Afghanistan har poesin en starkare ställning än skönlitteraturen. Den rika litterära traditionen har rötter i både den persiska och den indiska kulturen.

Den klassiska musikutövningen däremot är nära kopplad till religionen, och att recitera Koranen är en genre man kan tävla i. Tabla, robab, sitar, armonia, flöjt och santur är exempel på traditionella instrument. Populärmusik är också stort i Afghanistan. På 1970-talet var det Ahmad Zaher som var landets svar på Elvis, och i dag väcker sångerskan Aryana Saeed stort intresse – inte bara för sin musik utan även för sin tuffa attityd. Några andra betydelsefulla artister just nu är Naghna, Farhad Adria, Farzana Naz och Latif Nanghari.

Afghansk tv och radio har ett stort utbud av både nyheter och populärkultur. Allt fler följer de turkiska såporna som under den senaste tiden börjat konkurrera ut de annars så omtyckta indiska serierna. Afghanistans svar på Idol heter Afghan Star och är ett otroligt populärt program som hösten 2016 sände sin 12:e säsong.

Något som inte är så populärt är dans. Det finns dock en nationaldans som kallas attan som oftast bara dansas av män. Den går ut på att man står i en cirkel och snurrar runt och klappar händerna till musik. Tempot ökar allteftersom tills dansen till slut går mycket snabbt.

Modet i Afghanistan är ofta väldigt strikt och traditionellt. Att visa hud anses mycket opassande, särskilt för kvinnor men också för män. Den traditionella klädedräkten har alltid långa ärmar och är vid nedtill, men den varierar i färg, mönster och form beroende på landsdel och samhällsklass. Männen bär en lång, löst sittande skjorta som går ned över benen och de har ofta skägg. Kvinnorna ska enligt både tradition och tolkning av islam täcka sitt hår. På landsbygden täcks oftast även ansiktet bakom den traditionella burkan.

Internetanvändningen i Afghanistan är låg med globala mått mätt, men har ökat dramatiskt under de senaste åren: från sex 6 procent till tolv 12 procent på bara tre år. Facebook används flitigt av inte bara unga utan även aktivister, politiker och religiösa ledare, inklusive talibaner. De allra flesta afghaner äger också en mobil, eller har tillgång till en i familjen.

På Bibi Zainab Primary School, i distriktet Sholgara. Foto: Christoffer Hjalmarsson.

När det kommer till idrott har cricket seglat upp som en populär sport i Afghanistan. Det går riktigt bra för det afghanska cricketlandslaget, vilket bidrar till mer nationell sammanhållning. Annars har kampsporter som brottning och boxning traditionellt varit de idrottsgrenar som flest afghaner utövat. I dag är även volleyboll en vanlig sport.