Kultur

I Afghanistan har poesin en starkare ställning än skönlitteraturen. Den rika litterära traditionen har rötter i både den persiska och den indiska kulturen.

Den klassiska musikutövningen däremot är nära kopplad till religionen, och att recitera Koranen är en genre man kan tävla i. Tabla, robab, sitar, armonia, flöjt och santur är exempel på traditionella instrument. Populärmusik har också varit stort i Afghanistan. På 1970-talet var det Ahmad Zaher som var landets svar på Elvis, och under senare år har sångerskan Aryana Saeed väckt stort intresse – inte bara för sin musik utan även för sin tuffa attityd. Några andra betydelsefulla artister under de senaste åren har varit Naghna, Farhad Adria, Farzana Naz och Latif Nanghari.

Under talibanernas styre på 1990-talet förbjöds all musik utom religiöst reciterande. Efter talibanernas maktövertagande i augusti 2021 kom inte direkt något officiellt förbud, men uttalanden och åtgärder har i praktiken förhindrat eller försvårat utövandet av all sorts musik, inte bara populärmusik utan också traditionell afghansk musik som återuppstått och vitaliserats sedan talibanernas fall 2001.

Före talibanernas maktövertagande 2021 hade afghansk tv och radio ett stort utbud av både nyheter och populärkultur. Allt fler följde de turkiska såporna som började konkurrera ut de annars så omtyckta indiska serierna. Afghanistans svar på Idol hette Afghan Star och var ett otroligt populärt program. Efter talibanernas maktövertagande har många program slutat sändas.

Något som inte är så populärt är dans. Det finns dock en nationaldans som kallas attan som oftast bara dansas av män. Den går ut på att man står i en cirkel och snurrar runt och klappar händerna till musik. Tempot ökar allteftersom tills dansen till slut går mycket snabbt.

Modet i Afghanistan är ofta väldigt strikt och traditionellt. Att visa hud anses mycket opassande, särskilt för kvinnor men också för män. Den traditionella klädedräkten har alltid långa ärmar och är vid nedtill, men den varierar i färg, mönster och form beroende på landsdel och samhällsklass. Männen bär en lång, löst sittande skjorta som går ned över benen och de har ofta skägg. Kvinnorna ska enligt både tradition och tolkning av islam täcka sitt hår. På landsbygden täcks oftast även ansiktet bakom den traditionella burkan.

Internetanvändningen i Afghanistan är låg med globala mått mätt, men har ökat dramatiskt under de senaste åren. 2020 hade 20 procent av befolkningen tillgång till internet. Ungefär hälften av dem använder sociala medier, enligt Datareportal, som sammanställer världens internetanvändning. Facebook används flitigt av inte bara unga utan även aktivister, politiker och religiösa ledare, inklusive talibaner. De allra flesta afghaner äger också en mobil, eller har tillgång till en i familjen.

När det kommer till idrott har cricket seglat upp som en populär sport i Afghanistan. Det har gått riktigt bra för det afghanska cricketlandslaget, vilket bidragit till en mer nationell sammanhållning. Annars har kampsporter som brottning och boxning traditionellt varit de idrottsgrenar som flest afghaner utövat. Även volleyboll har blivit en vanlig sport.

Talibanernas inställning är att kvinnor inte ska hålla på med idrott. Många kvinnliga elitidrottare, till exempel fotbollslag, har evakuerats.

På Bibi Zainab Primary School, i distriktet Sholgara. Foto: Christoffer Hjalmarsson.