Kultur

Leena Alam, afghansk skådespelerska

”Mina roller talar från samhällets hjärta”

Aktuellt Den afghanska skådespelaren Leena Alam gillar realistiska roller som berättar sanningen om samhället.

Tecknad bild av flicka som gungar.

”Fantasin kan skapa frihet”

Aktuellt Med fantasins hjälp berättar filmskaparen Mohsen Hossaini om krig, migration och Kabul. Han har länge levt i exil, men hans korta animerade filmer utspelar sig alltid i Afghanistan.

Främst militärt perspektiv på misslyckandet

Aktuellt ”USA och misslyckandet i Afghanistan” har till stora delar ett militärt perspektiv. Men det är intressant att höra vittnesmålen från dem som var nära makten.

Starkt om både storpolitik och människorna

Aktuellt Människor kommer nära, och kriget. Samtidigt ger ”Amerika och talibanerna” kunskap om de stora skeendena, misstagen och de verklighetsfrämmande strategierna.

Shoukria och Arezo lättar på sjalarna med utsikt över Kabul.

Fostran och frihet i barnens Kabul

Kultur ”Talibanernas barn” handlar om barn till talibaner och om barn i talibanernas Afghanistan. Abdullah vill bli krigare, Shoukria putsar skor men vill gå i skolan.

Citadellet i Herat.

Virtuell utställning om Herats historiska byggnader

Kultur Kultur i allmänhet och kulturhistoriska byggnader i synnerhet står i fokus när Aga Khan Foundation och Google Arts presenterar Herat: The Pearl of Khorasan.

Mir som barn framför grottorna i Bamiyan.

En glad pojkblick som slocknar

Kultur Filmare har följt nyhetsfilmaren Mir sedan han var en liten pojke. Nu är han på väg mot platsen för ännu ett bombdåd – där ytterligare en attack planeras.

På jakt efter Afghanistans försvunna kvinnor

Aktuellt På ett sjukhus i Herat behandlas kvinnor som försökt begå självmord för att deras liv med make och familj är outhärdligt.

Fängslande om tre väldigt olika öden

Aktuellt Första gången Hala ser sin man i ögonen är han död, med två skotthål i pannan. Där börjar berättelsen om hennes son Bashir, då ett spädbarn.