Kultur

Bild från SAKs seminarium med Nadia Hashimi på Bokmässan 2022. På bilden har vi Nadia och Alan Frisk, Chef för biståndsenheten, SAK.

BOK  | Sparks like stars

Kultur I Nadia Hashimis senaste bok “Sparks like stars” placeras den fiktiva huvudpersonen mitt i den verkliga historiens centrum.

Musiker spelar traditionella instrument.

Talibanerna stoppar musiken

Ur Afghanistan-nytt Den afghanska musiken är återigen hotad. Talibanerna har inte utfärdat något officiellt förbud, men genom hot, trakasserier, attacker och mord har de ändå lyckats skrämma iväg musiker utomlands och tysta dem som är kvar.

En man vid en filmprojektor.

Afghansk historia på gömda rullar

Ur Afghanistan-nytt Filmer som räddades undan talibanerna i ett lönnrum är grunden i en dokumentär om afghansk filmhistoria.

Drömmar om vinter-OS med sorg och skratt

Ur Afghanistan-nytt Dokumentären ”På skidor i Afghanistan” berättar historien om Sajjad Hussaini och Alishah Fahrang som kämpar för att kvalificera sig för vinter-OS i Sydkorea 2018.

Gripande berättelser från 40 år av krig

Ur Afghanistan-nytt Dokumentärserien ”Afghanistan – ett sargat land” berättar med autentiskt bildmaterial och intervjuer med dem som var med om sex decennier i Afghanistan. Serien försöker svara på frågan varför Afghanistan så länge varit fångat i krig.

Filmvisning och föredrag om Afghanistans kulturarv

Aktuellt Se på filmen "Saving Mes Aynak" och lyssna på Eva Myrdals föreläsning om kulturarvet i Afghanistan.

Analytiskt om Afghanistan

Ur Afghanistan-nytt Boktips │Barnett Rubins nya bok går igenom Afghanistans historia från 1700-talet fram till 2019 med en tyngdpunkt på staten, politiken och främmande makters inflytande.

Den baktriska guldskatten är tillbaka

Ur Afghanistan-nytt Den baktriska guldskatten har kommit tillbaka till Afghanistan efter att ha varit på världsturné i 13 år. Guldskatten består av över 20 000 guldföremål och betraktas som en av de största guldskatterna i världen.

En saga under talibantiden

Ur Afghanistan-nytt Den animerade filmen ”Den osynliga flickan” utspelar sig i Kabul under talibanstyret. Den skildrar en grym verklighet där kvinnor och flickor inte får visa sig ute utan manlig eskort och där minsta tecken på avvikelse från talibanernas lära kan skicka en i fängelse för att aldrig mer kunna återvända.