Narkotika

Saffransodling – ett alternativ till opium

Börje Almqvist Många afghanska bönder har börjat odla saffran – ett alternativ till opiumodlingen. Kvinnor har en viktig roll i saffransproduktionen. Saffransodling ger arbete till många kvinnor som skördar, processar och förpackar det "röda guldet", som saffran ibland kallas.

Propaganda om och bombkrig mot narkotika i Afghanistan

Börje Almqvist Narkotikahandeln i Afghanistan har blivit en del i USA:s och den afghanska regeringens propaganda mot talibanerna.
Dessutom började USA i november förra året flygbomba heroinlaboratorier i Helmandprovinsen, som sägs tillhöra eller vara länkade till talibanerna i syfte att skada dem ekonomiskt. Sedan dess har även drönare använts på annat håll.

Forskare: ”Opium har räddat det afghanska jordbruket”

Ur Afghanistan-nytt Analys av fristående skribent

”Afghanistan behöver hjälp med att stoppa opiumproduktion”

Ur Afghanistan-nytt Afghanistans anti-narkotikaminister Salamat Azami förklarar den ökande opiumproduktionen i landet med ökad osäkerhet. Vid en givarkonferens i maj 2017 vädjade hon om internationellt bistånd för att kunna utrota opiumvallmon. FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott, UNODC, kunde i november 2017 rapportera att Afghanistans opiumvallmoodlingar till ytan vuxit med 79 procent sedan 2015. Samtidigt […]

Därför odlas världens opium i Afghanistan

Ur Afghanistan-nytt

Inget land i världen producerar så mycket opium som Afghanistan. Förra året uppgick värdet av produktionen till mer än tre miljarder dollar. Det är mer än någonsin tidigare. Sedan 2002 har ytan åkermark för odling av opiumvallmo, som opium utvinns ifrån, fyrfaldigats. Orsakerna till utvecklingen går bland annat att finna i två avlägsna distrikt i nordvästra Afghanistan.

Narkotikan drabbar snart hela landet

Ur Afghanistan-nytt

Enligt FN nyttjar nästan var tionde afghan narkotika regelbundet, men det finns bara 3 880 platser i hela Afghanistan för avvänjning. Den enda statliga avvänjningskliniken i Mazar-e-Sharif täcker en procent av det lokala behovet. Chefen Mohammad Dawood Arteb förutspår en annalkande katastrof.

Stridigheter i Nangarhar håller SAKs skolor stängda

Aktuellt Nangarhar har blivit ett starkt tillhåll för grupper som uppger sig för att vara IS i Afghanistan. Striderna mellan dem, talibanerna och afghanska styrkor har tvingat flera av SAKs skolor att stänga i vissa distrikt.