Film

Fragmentariska förklaringar till vad som gick snett

Aktuellt Genom granskningen av två bröder som tidigare var polischefer i Helmand vill två danska journalister ge en förklaring till varför talibanerna kunde ta över.

Tecknad bild av flicka som gungar.

”Fantasin kan skapa frihet”

Aktuellt Med fantasins hjälp berättar filmskaparen Mohsen Hossaini om krig, migration och Kabul. Han har länge levt i exil, men hans korta animerade filmer utspelar sig alltid i Afghanistan.

Främst militärt perspektiv på misslyckandet

Aktuellt ”USA och misslyckandet i Afghanistan” har till stora delar ett militärt perspektiv. Men det är intressant att höra vittnesmålen från dem som var nära makten.

Starkt om både storpolitik och människorna

Aktuellt Människor kommer nära, och kriget. Samtidigt ger ”Amerika och talibanerna” kunskap om de stora skeendena, misstagen och de verklighetsfrämmande strategierna.

Shoukria och Arezo lättar på sjalarna med utsikt över Kabul.

Fostran och frihet i barnens Kabul

Kultur ”Talibanernas barn” handlar om barn till talibaner och om barn i talibanernas Afghanistan. Abdullah vill bli krigare, Shoukria putsar skor men vill gå i skolan.

Mir som barn framför grottorna i Bamiyan.

En glad pojkblick som slocknar

Kultur Filmare har följt nyhetsfilmaren Mir sedan han var en liten pojke. Nu är han på väg mot platsen för ännu ett bombdåd – där ytterligare en attack planeras.

Animerat drama om att hitta hem efter flykten

Kultur Vad innebär ordet ”hem” för dig? Frågan inleder den animerade dokumentären ”Flykt” och går som en röd tråd genom berättelsen om Amin. Filmen kom 2021 men kan nu ses på SVT Play.

Unika bilder visar maktövertagandet

Kultur Kvinnors rättigheter ska respekteras enligt islam och sharia. De ska få arbeta och studera. Våld ska inte användas för att tvinga människor att följa talibanernas påbud, utan predikningar. Så har det låtit från talibanerna sedan de tagit över makten i Afghanistan.