kvinnor

En skolklass med flickor i årskurs 3

Talibanerna förr och nu – har kvinnopolitiken ändrats?

Börje Almqvist Hur skall omvärlden förhålla sig till talibanstyret i Afghanistan?
Är det samma sorts talibaner idag som när de hade makten på 1990-talet? Är kvinnopolitiken densamma?

Rollspel och nya verktyg på schemat för lärare

Aktuellt Hasina arbetar som ensam lärare i byn Ghondae Manda. I höstas deltog hon för första gången i SAKs program för kompetensutveckling av lärare.

Syverkstaden fortsätter hemma hos Halima

Aktuellt Sparkassan är kvar, och kvinnor i byn Charmgari i provinsen Samangan samlas fortfarande hemma hos Halima för att sy kläder och väskor.

Khatima Bostani under sin skönhetsutbildning.

Yrkesutbildning ger kvinnor chans till självständighet

Självförsörjning Genom SAKs yrkesutbildning i Ghazni får kvinnor möjlighet att arbetsträna i en skönhetssalong. Det innebär både en möjlighet till försörjning och ett sätt att bryta isoleringen i hemmet.

Mikrolån gjorde Sakinas investering möjlig.

Mikrolån gav Sakina inkomst och hopp

Aktuellt Sakina gick med i en sparlånekassa, tog ett mikrolån på 3 000 afghani och vävde dukar och handdukar. Nu kan hon betala för mat och andra dagliga behov hemma.

Shiba Mehrabi arbetar i säkerhetskontrollen vid Kabul-kontorets entré. Både besökare och anställda undersöks innan de får gå in.

”Det bästa är att kvinnor får jobba här”

Ur Afghanistan-nytt Shiba Mehrabi, 52 år, arbetar som säkerhetsvakt på SAKs huvudkontor i Kabul sedan 2013 och kontrollerar alla kvinnliga anställda när de ska gå in på området.

”De anställda kvinnorna försörjer sina familjer”

Aktuellt Arezo Osmani ville starta ett företag som gynnade och stöttade kvinnor. Hon sökte efter ett behov på marknaden och fann det. Hon insåg att väldigt många kvinnor inte har tillgång till bra mensskydd och startade ett företag som tillverkar återanvändbara bindor. De började med 25 anställda kvinnor i februari 2021, nu har företaget 70–80 kvinnor anställda.

Mohsina och Sumayya Saqebs butik i Kabul

Online lösningen när kunderna flyr

Aktuellt Mohsina och Sumayya Saqeb fann sin egen nisch och designar och säljer traditionella afghanska kläder med en modern tvist. Trots de nya svårigheterna har kvinnorna lyckats hålla företaget vid liv, genom att öka försäljningen online.
– Det går inte lysande men det är stabilt, berättar Sumayya Saqeb.

”Kvinnorna och flickorna behöver omvärldens stöd”

Ur Afghanistan-nytt På årsdagen av talibanernas maktövertagande arrangerade lokalföreningen i Stockholm en manifestation för afghanska flickors rätt till utbildning.