kvinnor

Årsmötesuttalande: Svenska Afghanistankommittén kräver att kvinnors och flickors rättigheter respekteras

Aktuellt Sedan talibanerna tog makten i Afghanistan den 15 augusti 2021 har mänskliga rättigheter, i synnerhet kvinnors och flickors, fri- och rättigheter begränsats alltmer. Kvinnor är helt uteslutna från politiskt beslutsfattande. Rättssäkerheten är obefintlig. Många har tvingats att fly landet.

Barndomsdröm att bli barnmorska

Aktuellt På SAKs barnmorskeutbildning i Wardak går en kull studenter sin sista termin. De vill minska mödradödligheten, och samtidigt bli en förebild i sina hembyar.

Bild på Mahbouba Seraj och Madina Mahboobi

March 8: The future for Afghan women

Aktuellt The situation for women in Afghanistan has deteriorated rapidly since the Taliban seized power. Despite promises from the regime to safeguard women’s rights, women have been excluded from society at different levels.

Kvinnor i demonstration med skyltar.

Kvinnor protesterar i Kabul

Aktuellt Talibanernas maktövertagande har fått många kvinnor i Afghanistan att tappa hoppet. Men det finns också en stark vilja att försvara sina rättigheter.

”Kvinnors självförtroende har tagits ifrån dem”

Ur Afghanistan-nytt TEMA | KVINNOR OCH TALIBANERNA Hosna Jalil gick i en av SAKs skolor under talibantiden och blev som 26-åring biträdande minister. Nu undrar hon om allt arbete för demokrati och kvinnors rättigheter varit förgäves.
– Jag försöker intala mig att det var värt det, alla liv vi förlorade – men jag tvivlar på det nu. Jag var barn under talibanernas regim. Nu är de tillbaka, men i en starkare version och bättre beväpnade, säger hon.

Fyra röster: Vi vill ha ett jämställt liv

Ur Afghanistan-nytt TEMA | KVINNOR OCH TALIBANERNA Fyra afghanska kvinnor berättar om oron och rädslan de känner över att inte kunna fortsätta arbeta, studera och leva sina liv i frihet.

Afghanska kvinnors framtid står på spel

Ur Afghanistan-nytt TEMA | KVINNOR OCH TALIBANERNA De afghanska kvinnornas frihet är starkt begränsad, speciellt på landsbygden. Men de senaste 20 åren har ändå stora framsteg gjorts, kvinnor har utbildat sig och haft framträdande roller i politik och arbetsliv. Efter talibanernas snabba maktövertagande står allt på spel.

Kvinnoaktivist med Koranen som redskap

Ur Afghanistan-nytt TEMA | KVINNOR OCH TALIBANERNA Jamila Afghani reagerade tidigt på orättvisorna som kvinnor och flickor drabbades av i religionens namn. När hon själv läste Koranen fann hon inget stöd i den för att behandla kvinnor sämre. Sedan dess har hon utbildat över 6 000 religiösa ledare i kvinnors rättigheter.

Hon kämpar för en framtid trots fattigdom

Ur Afghanistan-nytt Nazdana Rezai gifte sig vid 14 års ålder på grund av fattigdom. Hon har haft ett tufft liv och fått kämpa för sin överlevnad. Nu arbetar hon deltid som speciallärare för barn med funktionsnedsättningar.