flickors utbildning

SAK fördömer fortsatt stängning av flickskolor i Afghanistan

Aktuellt För andra året i rad har skolor över årskurs 6 i Afghanistan öppnat utan flickor.

Framtiden hotas när flickor portas från skolan

Andreas Stefansson Förra året gick ungefär tre miljoner flickor i skolan i Afghanistan. I år är deras chans till utbildning hotad.

SAKs skolor för flickor över årskurs 6 är öppna igen

Aktuellt SAKs skolor för tonårsflickor har öppnat gradvis under de senaste veckorna, medan många andra flickskolor runt om i landet har förblivit stängda.

SAK kräver respekt för allas rätt till utbildning

Aktuellt Regeringen i Afghanistan har meddelat att pojkar i högstadiet och gymnasiet ska återvända till skolan efter en månads uppehåll. SAK finner det djupt oroande att uttalandet inte nämner flickors rätt till utbildning.

Oro för kvinnors rättigheter när talibanerna vinner mark

Aktuellt De senaste veckorna har talibanerna flyttat fram sina positioner och tagit kontroll över allt fler distrikt i Afghanistan. Utvecklingen skapar oro i landet, inte minst bland kvinnor.

SAK fördömer attacken mot skolflickor i Kabul

Aktuellt Bombdådet i Dasht-e-Barchi var en direkt attack mot Afghanistans framtid. Det besinningslösa våldet mot civila måste genast få ett slut.

Hon drev på för flickor i skolan

Ur Afghanistan-nytt SAK 40 år │ Hanneke Kouwenbergs engagemang och nyfikenhet tog henne till Afghanistan på 1980-talet. Hon drev på för att flickor skulle gå i skolan.