Andreas Stefansson

Högt spel och svåra dilemman

Aktuellt Chocken över beskedet om att kvinnor förbjuds studera vid universiteten hade knappt lagt sig när styret förbjöd kvinnor att arbeta för biståndsorganisationer.

Habiba Noorzad sitter i sin rullstol på en scen och berättar sin historia i en mikrofon.

Habibas historia visar hur bistånd gör skillnad

Andreas Stefansson Habiba Noorzad skadade ett av sina ben svårt i en olycka. Hon blev isolerad i hemmet i tio år och kände att hon lika gärna hade kunnat vara död. Men så kom hon i kontakt med SAK. Hon fick en rullstol och efter att ha gått SAKs yrkesutbildning kunde hon försörja sig som sömmerska. Hon […]

Trofasthet i en oviss framtid

Aktuellt SAKs generalsekreterare skriver om det aktuella läget i Afghanistan och att SAK trofast står kvar.

Framtiden hotas när flickor portas från skolan

Andreas Stefansson Förra året gick ungefär tre miljoner flickor i skolan i Afghanistan. I år är deras chans till utbildning hotad.

Fortsatt lyhördhet i en ny tid

Andreas Stefansson Inte bara lärarlöner och skolböcker behövdes för att öppna SAKs skolor för alla flickor.

SAKs generalsekreterare

Miljoner kan dö utan bistånd till Afghanistan

Debatt Den afghanska regeringen har fallit, talibanerna är tillbaka vid makten. För omvärlden är det ett fullständigt misslyckande – och för den överväldigande majoriteten i Afghanistan är det en mardröm.

Svenska Afghanistankommittén i Almedalen

Aktuellt Svenska Afghanistankommittén deltar i debatten under Almedalsveckan. De frågor vi framförallt lyfter i år är biståndets roll i lokalt fredsbyggande och problematiken med brott mot den internationella humanitära rätten - krigets lagar. Dessutom deltar vi i ett seminarium om hot och våld mot journalister i krigsdrabbade områden.