Andreas Stefansson: Afghanistan måste med i klimatsamarbete
Att klimatkrisen slår så hårt mot ett land som knappt bidrar till problemet visar på behovet av global solidaritet i klimatfrågan. Det handlar om att stå upp för de mest utsatta, skriver Andreas Stefansson.
Afghanistan är bland de tio mest sårbara länderna i världen vad gäller extremväder kopplat till klimatförändringar. Översvämningar och återkommande långvarig torka förstör de skördar som en stor del av befolkningen är beroende av för sin försörjning och matsäkerhet. När jag arbetade i Afghanistan på 2010-talet började vi notera interna flyktingläger som bestod av människor som flytt områden drabbade av långvarig torka.
Vissa menade att torkan till och med var på väg att gå om kriget som huvudorsak till internflykt. Samtidigt larmade kollegor inom vårt landsbygdsutvecklingsprogram om att bönder allt oftare pumpade upp grundvatten till sina fält, då de inte längre kunde förlita sig på smältvatten från bergen, vattendrag och kanaler. De solcellsdrivna pumparna stod dessutom ofta på för jämnan, vilket innebar att de drog upp vatten alla dagens ljusa timmar och bidrog till att grundvattennivåerna sjönk ytterligare. Den ohållbara utvecklingen manade till anpassningsåtgärder.
Afghanistan utesluts från globala klimatförhandlingar
Men trots de allt tydligare konsekvenserna av klimatförändringarna, är Afghanistan idag uteslutet från FN:s globala klimatsamarbete. När talibanerna tog makten portades landet från de årliga klimatförhandlingarna, och med COP29 i Baku i antågande ser det ut som att Afghanistan återigen kommer att utebli från de viktiga förhandlingarna. Än mer allvarligt är att landet dessutom inte får tillgång till finansiering från den ledande fonden för klimatanpassning för utvecklingsländer.
Behovet av insatser för att motverka klimatkrisen är akut. Det handlar om bättre och mer hållbara bevattningssystem, mer motståndskraftiga grödor, och starkare beredskap för naturkatastrofer. Utan detta riskerar miljontals människor att hamna i ännu större nöd.
Att klimatkrisen slår så hårt mot ett land som knappt bidrar till problemet – Afghanistan är ett av de länder som släpper ut minst koldioxid per capita i världen – visar på behovet av global solidaritet i klimatfrågan. Det handlar om att stå upp för de mest utsatta.
SAK kommer under hösten att göra vad vi kan, för att tillsammans med experter och andra organisationer få upp frågan om klimatfinansiering till Afghanistan på beslutsfattares agenda. Forskningen pekar tydligt på att problemen med torka och översvämningar i Afghanistan kommer att intensifieras om inget görs. Här finns ingen tid att spilla. Omvärlden måste agera, nu.
Läs mer: