Skolor i skottlinjen

Att trotsa rädslan för en bättre framtid

Ur Afghanistan-nytt Tioåriga Shukria är livrädd när hon går till skolan. 13-åriga Hameda blir förhörd av sin bror som vill kolla att hon lärt sig något. Annars är det ju ingen idé för familjen att ta alla de risker det innebär för hennes säkerhet att skicka henne till skolan.

Hur påverkar konflikten dig?

Ur Afghanistan-nytt TEMA SKOLOR I SKOTTLINJEN | Elever och lärare från skolor som SAK stödjer berättar hur de påverkas av konflikterna och stridigheterna i sina byar.

Utbildningen påverkar konflikten

Ur Afghanistan-nytt TEMA SKOLOR I SKOTTLINJEN | Konflikten påverkar utbildningen – men utbildningen påverkar också konflikten och dess grundorsaker. Ojämlikhet och bristande kvalitet ökar spänningarna. Men förändring kan vara på väg.

Fler missar utbildning när farorna ökar

Ur Afghanistan-nytt TEMA SKOLOR I SKOTTLINJEN | Allt fler attacker mot skolor bidrog förra året till att antalet barn som inte går i skolan ökade för första gången sedan 2002. Den bristande säkerheten är en av de största utmaningarna för utbildningen.

Skolan ligger nära stridslinjen

Ur Afghanistan-nytt TEMA SKOLOR I SKOTTLINJEN | Shukria, 10 år, är livrädd när hon går till skolan. Nästan varje dag pågår strider och raketer har slagit ner och exploderat bredvid skolan.

Utbildning en måltavla för talibaner och IS

Ur Afghanistan-nytt TEMA SKOLOR I SKOTTLINJEN | Skolor befinner sig i skottlinjen på flera sätt. De utsätts för direkta attacker och urskillningslöst våld.
Bombningar, flygattacker, skadegörelse och markstrider förstör skolor.
Hot och påtryckningar mot skolors personal och elever har ökat de senaste åren. Talibanerna har haft
utbildning som måltavla för social och ekonomisk kontroll. IS har icke-religiös utbildning som måltavla, särskilt har hot riktats mot flickors utbildning.

Rapport: Skolor i skottlinjen

Aktuellt Ökade attacker mot skolor hindrar barns rätt till utbildning Svenska Afghanistankommittén ser allvarligt på de ökade attackerna mot skolor i Afghanistan. Våldet, som 2018 ledde till att 282 av våra skolklasser med 6 870 elever tvingades stänga, bidrar till att antal barn som står utan skola i Afghanistan för första gången sedan 2002 nu ökar. […]

Så drabbas utbildningen av konflikten

Aktuellt Konflikten i Afghanistan har förödande effekter för civilbefolkningen. Barn är särskilt sårbara.

Lärarna trotsar talibanerna – och riskerar sina liv

Ur Afghanistan-nytt Varje dag Khaleda Sediqqi går till jobbet riskerar hon livet. Hon är ansvarig för Afghanistankommitténs lärarutbildningar i östra Afghanistan.