Funktionsnedsättning

Allt fler får ortopedisk hjälp i Ghazni

Aktuellt Antalet patienter på SAKs ortopediska mottagning i Ghazni stad har ökat markant efter
talibanernas maktövertagande.

Habiba Noorzad sitter i sin rullstol på en scen och berättar sin historia i en mikrofon.

Habibas historia visar hur bistånd gör skillnad

Andreas Stefansson Habiba Noorzad skadade ett av sina ben svårt i en olycka. Hon blev isolerad i hemmet i tio år och kände att hon lika gärna hade kunnat vara död. Men så kom hon i kontakt med SAK. Hon fick en rullstol och efter att ha gått SAKs yrkesutbildning kunde hon försörja sig som sömmerska. Hon […]

Vi behöver din hjälp i Världens Barn 2021

Aktuellt Genom Radiohjälpens riksinsamling Världens Barn 2021 mobiliserar och samlar SAK in pengar till arbetet för att barn med funktionsnedsättning ska ha rätt till att delta i samhället på samma villkor som andra.

Tillbaka i skolan efter rehabilitering

Ur Afghanistan-nytt För 1,5 år sedan krockade Somaya och hennes familj med en lastbil. Olyckan tog hennes svägerskas liv och skadade Somaya och hennes mamma svårt. Nu är Somaya nästan helt återställd. I ett års tid har hon kommit till SAKs klinik i Taloqan för att rehabiliteras.

Khadija och Nadia i klassrummet.

Elever och lärare lär sig teckenspråk

Ur Afghanistan-nytt Elever och lärare utbildas tillsammans i teckenspråk och blindskrift för att kunna stötta studenter med syn- och hörselnedsättningar. Tioåriga Nadia är en av de yngsta deltagarna i utbildningen som SAK genomför i provinsen Balkh.

Allt förändrades när Sakhi fick hjälp av SAK

Ur Afghanistan-nytt Stödet från SAK har förändrat många människors liv i Afghanistan. Sakhi Birdi, 34 år, som fick polio som barn, är en av dem.

”Nu kan inget stoppa mig”

Aktuellt Fatima är 17 år och spelar basket. Hennes lag har just kammat hem förstaplatsen i det lokala mästerskapet i rullstolsbasket. När SAKs kommunikatör träffar henne sprudlar hon av glädje.

Mahiuddin fick den första benprotesen

Ur Afghanistan-nytt Mahiuddin Sakhizada förlorade sitt ena ben när han trampade på en mina som 14-åring. Han var den första person som fick en benprotes tack vare SAKs arbete med personer med funktionsnedsättningar. Det arbetet startade i provinsen Takhar 1991, mitt under brinnande krig.

På egna ben

Aktuellt Utifrån ser det ut som vilket hus som helst på en alldaglig gata i Taloqan, i norra Afghanistan. En enkel skylt talar om att SAK bedriver verksamhet här. När man har kommit in genom dörren möts man av en stor innergård, med blommor, grönska och några utspridda byggnader. Överallt pågår aktiviteter för att underlätta livet för personer med funktionsnedsättningar.