Tema Ung i Afghanistan

Med hopp och oro inför framtiden

Ur Afghanistan-nytt Sjungom studentens lyckliga dag!

Två tredjedelar av Afghanistans befolkning är under 25 år. Hälften under 15.  De har aldrig upplevt en verklig fred, men de föddes strax innan eller efter talibanstyrets slut. Alla har inte fått gå i skolan, men allt fler gör det. Många är
fattiga, alla har inte ens mat för dagen. De är ingen enhetlig grupp, men de är unga och de är Afghanistans framtid. Vad väntar dem?

”Mina släktingar sade att min utbildning skadade dem”

Ur Afghanistan-nytt 21-åriga Noreen drömmer om att studera till lärare. När Noreen gick i skolan fick hon utstå många svårigheter. Hennes grannar och släktingar talade illa om henne, men hon gav inte upp utan vill skapa en ljus framtid.

”På jobbet är jag trygg men när jag går hem är jag rädd”

Ur Afghanistan-nytt Matiullah Rahimi, 23 år, känner sig trygg på jobbet men otrygg utanför det. Han drömmer om att studera vidare och göra karriär. Den dåliga säkerhetssituationen påverkar honom varje dag.

”Jag vill inte begränsas, jag vill skapa mitt eget öde”

Ur Afghanistan-nytt Jamila Osyaans liv begränsas av sociala krav och av säkerhetssituationen. Men hon är glad över att kunna studera på universitetet och vill bli ekonomiskt självständig.

Hon kämpar för en framtid trots fattigdom

Ur Afghanistan-nytt Nazdana Rezai gifte sig vid 14 års ålder på grund av fattigdom. Hon har haft ett tufft liv och fått kämpa för sin överlevnad. Nu arbetar hon deltid som speciallärare för barn med funktionsnedsättningar.

Skör frihet för unga

Ur Afghanistan-nytt Två tredjedelar av Afghanistans befolkning är under 25 år. Trots det har unga afghaner svårt att göra sina röster hörda.
Många unga kvinnor är rädda för att deras friheter begränsas om talibanerna får ökat inflytande, men skillnaderna mellan stad och landsbygd är stor.