ekonomi

Saffransodling – ett alternativ till opium

Börje Almqvist Många afghanska bönder har börjat odla saffran – ett alternativ till opiumodlingen. Kvinnor har en viktig roll i saffransproduktionen. Saffransodling ger arbete till många kvinnor som skördar, processar och förpackar det "röda guldet", som saffran ibland kallas.

Open letter to UNSC on the economic crisis in Afghanistan

Aktuellt Ahead of the UN Security Council meeting on November 17, the European Network of NGOs in Afghanistan, ENNA, urges council members to take swift action to avoid a total collapse of Afghanistan’s financial systems.

Afghanistans ekonomiska beroende av Pakistan minskar

Börje Almqvist Den iranska hamnen Chabahar vid Persiska viken har öppnats för afghansk utrikeshandel. Afghanistans stora beroende av Pakistan för handeln med omvärlden är nu bruten, vilket har störst betydelse för importen.

Te och läsk med mersmak

Aktuellt Den som flyger in över Kabul kan se SAKs kontor rusa förbi, svårt att upptäcka bland gyttret av industribyggnader ute vid Jalalabad Road. Strax därintill har dock ett nytt landmärke dykt upp; stora vita reklamskyltar på taket till Alokozay-fabriken. En symbol för en strimma hopp i den sargade staden.

Kampen mot korruption

Aktuellt Korruptionen är ett av de allra största problemen i Afghanistan. Det vet vi. Men det kan ändå vara svårt att förstå hur den griper in i människors liv, i vardagen. Och vad det kostar privatpersoner, organisationer och landet.