skola

Krav på utredning efter skolattack

Ur Afghanistan-nytt Överlevare och familjer till offren för attacken som dödade minst 80 elever på en skola i Kabul krävde vid en presskonferens att det internationella samfundet genomför en omfattande undersökning. De efterlyste också en säkerhetsplan för att skydda barnen i området.

Khadija och Nadia i klassrummet.

Elever och lärare lär sig teckenspråk

Ur Afghanistan-nytt Elever och lärare utbildas tillsammans i teckenspråk och blindskrift för att kunna stötta studenter med syn- och hörselnedsättningar. Tioåriga Nadia är en av de yngsta deltagarna i utbildningen som SAK genomför i provinsen Balkh.

Ny skolbyggnad gav studiero

Ur Afghanistan-nytt I Afghanistan-nytt nr 3, 2018 skrev vi om ett skolbygge som gav framtidshopp. Så här gick det sedan.

Blev lärare för att hjälpa flickorna

Ur Afghanistan-nytt Det var ett par olika skäl till att jag ville bli lärare. Dels för att hjälpa människorna och barnen i min hembygd, särskilt flickorna. Fattigdomen är utbredd och det slår särskilt hårt mot flickor. Får de utbildning har de en chans. Dels, mitt andra skäl, jag får en egen lön och kan bidra ekonomiskt hemma.

Nytta och nöje för 40 elever i vinter

Ur Afghanistan-nytt

Shamila är tio år och går i andra klass i en av SAKs byskolor, i byn Sare Chishma i provinsen Balkh. En del skolor har börjat erbjuda möjlighet att gå i skola under det långa vinterlovet, då skolan annars är stängd. 

”Jag är så lycklig över att ha börjat skolan igen”

Ur Afghanistan-nytt Byn Khunakas saknade skola. Men 2018 startade SAK en skola och nu går 77 elever i den, 43 flickor och 34 pojkar. Elvaåriga Sadia går i andra klass. Hon var tvungen att lämna skolan för några år sedan på grund av hot mot säkerheten och långt avstånd till den närmaste skolan.

Bollar som satts i rullning

Andreas Stefansson Lärarinnan Humeira ler och välkomnar oss in i det enkla lerhuset. Hon visar stolt upp sitt klassrum och uppmanar de till synes blyga barnen att hälsa. Det är hemtrevligt, det märks att Humeira känner barnen väl. Hon kommer själv från byn och en av eleverna är hennes eget barn.

Farzana utbildar fler flickor

Ur Afghanistan-nytt Vad hände sedan? Afghanistan-nytt har tagit kontakt med Farzana, tidigare elev i en SAK-skola, för att höra vad hon gör idag.