Bistånd

Kvinnor i ett klassrum.

”Det var jobbet som gav oss hopp”

Aktuellt Efter talibanernas förbud mot kvinnor på icke-statliga organisationer är framtiden osäker för dem och för de miljoner människor som är beroende av deras arbete.

Högt spel och svåra dilemman

Aktuellt Chocken över beskedet om att kvinnor förbjuds studera vid universiteten hade knappt lagt sig när styret förbjöd kvinnor att arbeta för biståndsorganisationer.

Mikrolån gjorde Sakinas investering möjlig.

Mikrolån gav Sakina inkomst och hopp

Aktuellt Sakina gick med i en sparlånekassa, tog ett mikrolån på 3 000 afghani och vävde dukar och handdukar. Nu kan hon betala för mat och andra dagliga behov hemma.

Årsmötesuttalande: Svenska Afghanistankommittén kräver att kvinnors och flickors rättigheter respekteras

Aktuellt Sedan talibanerna tog makten i Afghanistan den 15 augusti 2021 har mänskliga rättigheter, i synnerhet kvinnors och flickors, fri- och rättigheter begränsats alltmer. Kvinnor är helt uteslutna från politiskt beslutsfattande. Rättssäkerheten är obefintlig. Många har tvingats att fly landet.

SAKs årsrapport för 2021

Aktuellt Intressant läsning för den som vill veta mer om Afghanistan och SAKs arbete med utvecklingsbistånd.

Berg

Afghanistan står inför en kollaps

Andreas Stefansson Svält riskerar att skörda fler människoliv i Afghanistan det kommande året än vad krigets våld gjort de senaste två decennierna. Sverige har ett ansvar att rädda landet från kollaps, skriver SAKs Andreas Stefansson i SvD.

Hospital

Aid cut-off may kill more Afghans than war

Andreas Stefansson Urgent action is needed by the international community to prevent catastrophic hunger in Afghanistan, SCA writes on Al Jazeera. (4 Dec 2021)

Konferens om utveckling och resultat

Ur Afghanistan-nytt Svenska Afghanistankommittén arrangerar internationell konferens i höst om biståndet till Afghanistan och dess resultat.

Rent vatten till många familjer

All verksamhet Afghanistan är i desperat behov av utveckling. På många håll saknas rent vatten och livsnödvändiga vägar. SAK försöker ändra på det på så många ställen vi kan.