flickor

Desperation och skam bakom beslut att gifta bort barn

Analys Den ekonomiska kollapsen har fått fattiga familjer att fatta desperata beslut. För en del betyder det att de gifter bort sina minderåriga döttrar i utbyte mot ett brudpris. För att bättre förstå vad som får en familj att gifta bort sin underåriga dotter intervjuade Afghanistan Analysts Network några av fäderna. Även om det inte finns […]

Krav på utredning efter skolattack

Ur Afghanistan-nytt Överlevare och familjer till offren för attacken som dödade minst 80 elever på en skola i Kabul krävde vid en presskonferens att det internationella samfundet genomför en omfattande undersökning. De efterlyste också en säkerhetsplan för att skydda barnen i området.

Över 10 000 flickor går i SAKs skolor i Wardak

Aktuellt I en aktuell SVT-dokumentär om Afghanistan fanns uppgifter om att inga utländskt finansierade flickskolor skulle finnas i Wardak, en av de 14 provinser där SAK arbetar. I slutet av 2019 gick totalt 13 063 barn, varav 10 167 flickor, i våra skolor i Wardak.

Bollar som satts i rullning

Andreas Stefansson Lärarinnan Humeira ler och välkomnar oss in i det enkla lerhuset. Hon visar stolt upp sitt klassrum och uppmanar de till synes blyga barnen att hälsa. Det är hemtrevligt, det märks att Humeira känner barnen väl. Hon kommer själv från byn och en av eleverna är hennes eget barn.

I väntan på en ny skola

Aktuellt Snart kan flickorna flytta in i sin nya fina skola. Klassrummen kommer inte vara proppfulla och klasserna kommer att vara mindre. Lektionerna inte längre hållas i ett tält. Med andra ord en god studiemiljö. Vi befinner oss i distriktet Warsaj, söder om staden Taloqan. dalen ser ut som ett mindre paradis; en flod forsar fram […]