Säkerhet

Amerikanskt uttåg och ökat dödande av civila i Afghanistan

Börje Almqvist Antalet dödade och framför allt skadade civila i Afghanistan har ökat dramatiskt under första halvåret i år i jämförelse med samma period förra året. Det rapporterar UNAMA (FNs samordningsorgan i Afghanistan) i sin halvårsrapport över krigets civila offer i landet.

Talibanerna vinner mark när utländska trupper lämnar landet

Ur Afghanistan-nytt Våldet ökar och talibanerna flyttar fram sina positioner inför att de internationella trupperna lämnar Afghanistan.

Kriget är en utmaning men vi stänger inte skolan

Ur Afghanistan-nytt I de områden i Afghanistan där krig pågår påverkas undervisningen. Det visar sig tydligt i byn Gunash i provinsen Kunduz, där strider har pågått från och till under de senaste två åren. Under den tiden har skolan tvingats stänga tre gånger, och vid de senaste stridigheterna blev skolbyggnaden helt förstörd.

Femårig pojke dödad vid raketattack

Funktionsnedsättning En femårig pojke dödades när en raket träffade Svenska Afghanistankommitténs sjukhus i Maidan Shahr i provinsen Wardak, inte så långt från Kabul. Sjukhuset träffades under en attack mot staden Maidan Shar, som troligen genomfördes av talibaner.

Strider i Kunduz tvingar människor till flykt

Aktuellt SAKs regionkontor i provinsen Taloqan ger stöd till de familjer som har tvingats fly på grund av striderna i staden Kunduz i norra Afghanistan genom att dela ut mjölk, filtar och blöjor.

Strider håller stad i skräck och SAK stänger kontor

Aktuellt Talibanerna försöker just nu upprepa sin framgång från förra hösten och åter inta staden Kunduz i norra Afghanistan. Strider pågår sedan i måndags och många oskyldiga civila har drabbats.

Ambulans attackerad

Aktuellt Dr Afshar Safari ser omtumlad ut där han står framför SAKs kontor i Metharlam öster om Kabul. Ambulansen han satt i när den blev beskjuten har just bogserats in på området, med minst 30 kulhål i plåten. Han håller sina genomborrade anteckningsböcker under ena armen. Så nära var det. Mitt besök i Metharlam den 29 […]

Varför smäller det i Kabul?

Aktuellt Det är en fråga som har många bottnar och många svar på olika nivåer – sned resursfördelning i världen, regionala maktspel, inflödet av vapen, Taliban.

Oro inom SAK efter attacker i Kabul

Aktuellt I Kabul har det varit en kväll och natt med flera attacker. Många helt oskyldiga människor har mist livet och oron är stor bland SAKs anställda.