Hem / SAKs arbete
SAKs arbete

Kommunikatören i Afghanistan: ”Jag grät bakom kameran”
Aktuellt Sammar Gul Samsoors inlägg på sociala medier om pappan Mia Khan som skjutsade sina döttrar till skolan blev viralt både nationellt och internationellt. Det ändrade livet för familjen – och för byn.

Nu kan Malikas fötter bli hela igen
Aktuellt När SAKs rehabiliteringscenter i Jalalabad stängde i februari drabbades tusentals personer med funktionsnedsättning. Men nu har norska Afghanistankommittén tagit över verksamheten och barn som fyraåriga Malika fått nytt hopp. Med rätt behandling kommer hennes fötter att kunna fungera normalt.

SAK lämnar över verksamhet till norsk systerorganisation
Aktuellt Svenska Afghanistankommittén, SAK, har lämnat över stora delar av sin verksamhet till systerorganisationen norska Afghanistankommittén, NAC. Bakgrunden är att SAK förbjöds att arbeta i Afghanistan efter koranbränningarna i Sverige under 2023.

Byn har fått rent vatten med teknikens hjälp
All verksamhet För bara något år sedan hämtade de boende i Yousaf Khail vatten från en nästan uttorkad flodbädd. Att hitta friskt vatten visade sig vara svårare än beräknat.

”Min passion att arbeta mot diskriminering”
All verksamhet Bebe Rana Azimi, 26 år, är ny chef för enheten för mänskliga rättigheter och jämställdhet på SAKs huvudkontor i Kabul.

”Te och kaffe ger mina kolleger ny energi”
Aktuellt Mir Aqa, 56, har serverat förfriskningar på SAKs huvudkontor sedan 1987, ända sedan huvudkontoret låg i Peshawar och inte som nu, i Kabul.

”Jag har sett hur SAK förändrar liv”
Aktuellt Att med egna ögon se hur SAKs arbete förändrar livet för många människor har fått Zemarai Saqeb, kommunikationschef i Afghanistan, att stanna kvar i över 30 år.

Barnmorskorna som arbetade i skottlinjen
All verksamhet Barnmorskorna Hosna och Zohra arbetade oavbrutet för att erbjuda sjukvård medan striderna pågick. Spåren efter kriget syns fortfarande i väggar och på dörrar.

Ramziah stöttar kvinnor trots restriktioner
All verksamhet Det bästa med jobbet är att stötta kvinnor och se resultat, men restriktionerna gör arbetet svårt, säger Ramziah Radmanush, 28 år, fältarbetare i Takhar.