Utbildning

FN-dag tillägnas afghanska skolflickor

Aktuellt Den 24 januari är det den internationella FN-dagen för utbildning, och i år är den tillägnad afghanska flickor och kvinnor.

En mörk dag för Afghanistan

Aktuellt Att kvinnor stoppas från att studera på universitet kommer att få förödande konsekvenser. Inte bara för kvinnorna utan för hela landet. Det skriver SAKs generalsekreterare Andreas Stefansson.

Talibanerna och utbildning

Börje Almqvist Hur ser ledande talibaner på utbildning för sina egna barn, framför allt för döttrarna?

Anna Ek håller i en stor check från Postkodlotteriet på 7 000 000 kr.

Modern teknologi ska stötta skolelever i Afghanistan

Aktuellt Fattigdom, lärarbrist och dålig infrastruktur är några av anledningarna till att nästan fyra miljoner barn i Afghanistan inte går i skolan. Talibanernas maktövertagande gör också framtiden osäker för flickors tillgång till utbildning. Svenska Afghanistankommittén satsar nu på studier via surfplattor som en metod för att ge fler chansen att gå i skolan.  10 000 barn i […]

Strider tvingar skolor att stänga i Ghazni

Aktuellt Stridigheterna mellan armén och talibanerna har eskalerat de senaste månaderna i Ghazniprovinsen. Den försämrade säkerhetssituationen har tvingat många skolor att stänga. SAKs utbildningsprogram har också påverkats.   

Vi behöver din hjälp i Världens Barn 2021

Aktuellt Genom Radiohjälpens riksinsamling Världens Barn 2021 mobiliserar och samlar SAK in pengar till arbetet för att barn med funktionsnedsättning ska ha rätt till att delta i samhället på samma villkor som andra.

Hon får skjuts till lärarhögskolan varje dag

Ur Afghanistan-nytt 20-åriga Farzana studerar vid lärarhögskolan i Farkhar, Afghanistan. Något som för inte så länge sedan hade varit otänkbart. Det hade fortfarande varit omöjligt om inte 15-årige lillebrodern Abdul Majid skjutsade henne till lärarhögskolan varje dag.

”Jag vill lära ut teckenspråk”

Ur Afghanistan-nytt Tamana Noori kämpar för att hänga med i skolan och hon är en av de bästa i klassen, trots att studierna inte är anpassade för personer som är döva.

Blev lärare för att hjälpa flickorna

Ur Afghanistan-nytt Det var ett par olika skäl till att jag ville bli lärare. Dels för att hjälpa människorna och barnen i min hembygd, särskilt flickorna. Fattigdomen är utbredd och det slår särskilt hårt mot flickor. Får de utbildning har de en chans. Dels, mitt andra skäl, jag får en egen lön och kan bidra ekonomiskt hemma.