Utbildning

Lärare och elev studerar punktskrift.

Hemundervisning ger utsatta barn framtidshopp

Aktuellt Atiqa kan inte gå till skolan på grund av sin synnedsättning. Med hjälp av speciallärare tar SAK skolan till henne och andra barn med funktionsnedsättningar i avlägset belägna områden.

Elever samlade runt ett stort bord, med en datorskärm i bakgrunden.

Bättre skola för fler med ny teknik

Aktuellt I ett pilotprojekt ska undervisning bli mer tillgänglig med teknikens hjälp. Fatimas skolgång har underlättats betydligt sedan tekniken kom till klassrummet.

SAK fördömer fortsatt stängning av flickskolor i Afghanistan

Aktuellt För andra året i rad har skolor över årskurs 6 i Afghanistan öppnat utan flickor.

Rollspel och nya verktyg på schemat för lärare

Aktuellt Hasina arbetar som ensam lärare i byn Ghondae Manda. I höstas deltog hon för första gången i SAKs program för kompetensutveckling av lärare.

FN-dag tillägnas afghanska skolflickor

Aktuellt Den 24 januari är det den internationella FN-dagen för utbildning, och i år är den tillägnad afghanska flickor och kvinnor.

En mörk dag för Afghanistan

Aktuellt Att kvinnor stoppas från att studera på universitet kommer att få förödande konsekvenser. Inte bara för kvinnorna utan för hela landet. Det skriver SAKs generalsekreterare Andreas Stefansson.

Talibanerna och utbildning

Börje Almqvist Hur ser ledande talibaner på utbildning för sina egna barn, framför allt för döttrarna?

Anna Ek håller i en stor check från Postkodlotteriet på 7 000 000 kr.

Modern teknologi ska stötta skolelever i Afghanistan

Aktuellt Fattigdom, lärarbrist och dålig infrastruktur är några av anledningarna till att nästan fyra miljoner barn i Afghanistan inte går i skolan. Talibanernas maktövertagande gör också framtiden osäker för flickors tillgång till utbildning. Svenska Afghanistankommittén satsar nu på studier via surfplattor som en metod för att ge fler chansen att gå i skolan.  10 000 barn i […]

Lättnad och oro när skolor öppnade igen

Ur Afghanistan-nytt Många av SAKs skolor tvingades stänga i flera månader på grund av de allt intensivare striderna mellan de forna regeringsstyrkorna och talibanerna. Efter talibanernas maktövertagande har SAK kunnat öppna de flesta av sina skolor igen.