Qabili palow – risrätt

Receptet räcker till 8 personer. 

1,5 kg lammstek med ben, kan även ersättas med kyckling eller vegokött
20 dl basmatiris, eller följ portionsrekommendationen på paketet 
1 dl mandel
1 dl osaltade pistaschnötter
5 stora morötter
2 dl russin
5 stora gula lökar
2 tsk kryddblandning (se recept i menyn till vänster)
Mycket olja till fritering och stekning

Blötlägg riset 1–2 timmar innan tillagning. 

Skala morötterna och skär dem i långa strimlor. Lägg mandel och nötter i hett vatten och dra sedan av skalet. Dela dem i halvor. Hetta upp olja i en stekpanna och fritera först morotsstrimlorna och därefter russinen. Ta upp russinen direkt när de puffat upp till små bollar. Lägg morötter och russin i separata högar.

Hacka löken och bryn den med kryddblandningen i en stor gryta med 4 dl olja. 

Skär lammsteken i cirka 10 mindre bitar, behåll benen. Skölj köttet och torka det. Lägg köttet i en gryta och bryn tills saften torkat ut. Häll i lite vatten vartefter grytan torkat ut. Efter två till tre omgångar, häll på cirka 1,5 liter vatten och låt koka tills köttet är så tillagat att det kan lossna från benet. Det tar ungefär 1 timme. 

Koka upp ordentligt med vatten i en stor gryta och salta. Häll i riset i det kokande vattnet och låt koka i 5 minuter. Riskornen ska vara lite hårda. Sila av vattnet och häll tillbaka riset i kastrullen. Häll saften från köttgrytan i riset och blanda. Det behövs cirka 6 dl köttsaft, blanda ut köttsaften med vatten om det behövs. Vira in kastrullocket i en ren kökshandduk och lägg locket på risgrytan. Koka på hög värme i 3 minuter. Sänk värmen till hälften i fem minuter, och sänk därefter till lägsta värme i cirka 5 minuter. Lyft på locket och rör om. Lägg på locket igen och låt stå ett par minuter till så att riset blir helt klart. Ta av riset från plattan. Blanda i den brynta löken. 

Använd två stora uppläggningsfat och lägg på varje fat först ris, därefter kött och sedan ytterligare ett lager med ris. Dekorera rätten med morötter först, sedan med russin och sist med mandel och pistaschnötter.

Recept: Farah