Jordbruk

Omkring en tredjedel av befolkningen har jordbruk som sin huvudsakliga inkomstkälla (omkring hälften av landsbygdsbefolkningen) och hälften av dessa beräknas enbart odla för den egna konsumtionen.

Endast cirka 12 procent av Afghanistans yta (omkring 650 000 kvadratkilometer) är odlingsbar på grund av brist på vatten. En stor del av jordbruket (omkring 80 procent i norra Afghanistan) är regnbevattnat.

Det bevattnade jordbruket får till största delen sitt vatten från bevattningskanaler där smältvattnet på våren leds från floder och åar i kanalsystem. Dessutom bevattnas en del av jordbruket i framför allt södra och norra Afghanistan med vatten som pumpas upp med dieselpumpar från brunnar. Även vatten från underjordiska bevattningskanaler, så kallade karezer, bevattnar en del av jordbruket.

Demonstration av vattenpumpen i byn Chihilgazi. Foto: Christoffer Hjalmarsson. 

Den viktigaste grödan är vete. Därefter kommer ris, majs, lök och potatis. Andra jordbruksprodukter av betydelse är meloner, vindruvor och russin, nötter och frukt som granatäpplen, äpplen, plommon, citrusfrukter, aprikoser och mullbär.

Djurhållningen – får, nötkreatur, getter och höns – är en viktig inkomst för många. Grisar förekommer inte på grund av religionen.