Film

Afghansk film

Den förmodligen allra mest kända filmen som handlar om Afghanistan är filmatiseringen av Khaled Hosseinis bok Flyga Drake. Den handlar om två pojkar i Kabul med olika bakgrund, som ödet skiljer åt på olika sätt. Filmen sågs av miljoner människor världen över och gav inblick i situationen i Afghanistan. Filmen kom 2007 och var en amerikansk produktion, regisserad av amerikanen Marc Foster.

Det produceras också en hel del afghansk film av filmmakare som lever i exil.

År 2001 kom filmen Kandahar, som fick stor uppmärksamhet efter elfte september-attackerna samma år. Kandahar regisserades av iraniern Mohsen Makhmalbaf och handlar om en afghansk kvinna i Kanada som reser till Afghanistan i jakten på sin försvunna syster.

År 2015 kom filmen Utopia, också den i regi av en iranier: Hassan Nazeer. Utopia fick en rad utmärkelser, och nominerades till en Oscar för bästa utländska film. Filmen handlar om en afghansk kvinna som reser till Skottland för att få hjälp vid en fertilitetsklinik, eftersom hennes man är totalförlamad efter ett attentat.

Afghansk filmfestival i Nacka

Varje år hålls en afghansk filmfestival i Nacka utanför Stockholm. Festivalen arrangeras av Afghanska PEN-klubben, tillsammans med bland andra Svenska Afhanistankommittén. Under festivalen visas både afghanska dokumentärer och spelfilmer.