Mat

Afghansk mat

Potatisen är en viktig del av den afghanska maten, men den äts inte riktigt på samma sätt som i Sverige. I stället för som tillbehör  är den i Afghanistan en vanlig ingrediens i grytor eller som fyllning i piroger. Bolani är en sådan pirog, som förutom potatis också brukar innehålla purjolök och koriander.

Maten i Afghanistan är ofta helt vegetarisk, eftersom det är dyrt med kött. Fläsk äter man inte alls på grund av religiösa skäl. I stället fyller man grytorna med just potatis och med bönor och linser. När man har möjlighet att festa till det bjuder man på lamm eller kyckling. En populär risrätt är qabili palow, där köttet kryddas med lök, kardemumma och svartpeppar. Smakerna är mycket mildare än i grannländerna Pakistan och Indien.

Te har en central plats i det afghanska livet – lite som svenskarnas kaffe. Till frukost dricker man chai, ett svart te som kokas tillsammans med mjölk och kardemumma. På dagarna dricker man grönt te. Och eftersom det inte är tillåtet att dricka alkohol i Afghanistan samlas man gärna runt teet även på kvällarna.

Farah Saighanis. Foto: Malin Hoelstad.

Naw rooz – Afghanskt nyår

Naw rooz är det afghanska nyåret och infaller kring vårdagjämningen runt den 20 mars. Firandet pågår mycket längre än det svenska nyårsfirandet.

– Vi firar i 13 dagar och själva nyåret infaller vid tolvslaget på natten, säger Farah Saighanis. 

Farah har tillsammans med SAKs lokalkommitté i Stockholm hållit populära kurser i afghansk matlagning i mer än tio år.  Här i vänstermenyn hittar ni Farah Saighanis recept på nyårsmat. Prova att laga! 

Läs mer om Naw rooz.