Nawroz – afghanskt nyårsfirande

En stor och viktig högtid i Afghanistan är det afghanska nyåret, Nawroz. Högtiden har en formell funktion eftersom den markerar när ett nytt kalenderår börjar, men det är också en gammal persisk tradition som är mycket äldre än islam.

Nawroz firas till vårens ankomst, och firandet är därför nära kopplat till jordens fruktbarhet och växtlighet. Till exempel är årets första dag Bondedagen, då man planterar nya träd. Firandet kan se lite olika ut beroende på vilken folkgrupp som firar och i vilken del av landet man befinner sig, men många familjer samlas hos sin familjeäldste och tänder lika många levande ljus som antalet familjemedlemmar som kommer. Koranen har en central plats, men man ställer också fram en skål med guldfiskar för att det kommande året ska ge tillräckligt med mat och vatten.

Till ritualerna hör också sju saker som börjar med ”S”. Det är senjed (en sorts söta stenfrukter), somâq (en krydda), sabze (en bricka med olika groddar), sib (ett rött äpple för hälsa och skönhet), samanu (memma från vetegroddar), sir (vitlök, för hälsa) och serkeh (vinäger, för omvandling).

I menyn hittar du Farah Saighanis recept på nyårsmat. Prova att laga!