Tack vare stödet från SAK kan Maliha Hafizi nu bidra till sin familjs försörjning, och tack vare benproteser kan hon gå. Foto: Qudratullah Attaye

Maliha, skräddare: ”Jag klarar mig själv nu”

TEMA DE MEST UTSATTA | Maliha Hafizi förlorade bägge sina ben som ettåring efter att ha ramlat in i en eld i hemmet. Efter att ha fått kontakt med SAK kan hon nu både gå – och försörja sig och sin familj.

Maliha Hafizi, 25 år, bor i byn Charmgari nära staden Taloqan i Takhar.

– Jag har haft många problem i livet, jag har lidit mycket och jag har fått uthärda dessa lidanden och tragedier ensam. Och det viktigaste av allt, jag ville gå i skolan men kunde inte göra det, säger hon.

I de afghanska byarna är det vanligt att varje familj bakar sitt eget bröd i en vedugn. Det var en sådan ugn som Maliha Hafizi kröp för nära och ramlade in i när hon var ett år gammal.

– Jag fick stöd av min familj under min uppväxt, men största delen av tiden var de upptagna med hushållsarbete eller arbete utomhus och det var väldigt svårt för mig att be om hjälp.

För sex år sedan fick SAKs fältarbetare reda på hennes situation och involverade henne i SAKs aktiviteter. Hon fick benproteser så att hon kunde gå. Men hon fick också yrkesutbildning inom SAKs program för personer med  funktionsnedsättningar och lärde sig skrädderi och broderi. Hon fick också lån så att hon kunde starta en verksamhet.

Maliha Hafizi är nu känd som den bästa skräddaren och sylärareni byn, hon  tjänar omkring 10 000 afghani (cirka 1 300 kronor) i månaden och bidrar till försörjningen av sin familj, däribland en make och två barn.

– Jag brukade inte ha kontakt med någon, jag kände mig hjälplös. Men nu har jag normalt socialt nätverk, jag har en speciell status bland byborna. Genom mitt yrke erbjuder jag tjänster till människor. Viktigast av allt – jag klarar mig själv nu, säger Maliha Hafizi. 

Text:
QUDRATULLAH ATTAYE
SAKs regionkommunikatör i Taloqan

Läs också:

Personer med funktionsnedsättningar berövas mänskliga rättigheter

Teckenspråk och lego öppnar nya världar

Fler fall med klumpfot och CP i Takhar

Shabana förlorade ena benet i en granatattack

Ruholla fick chans att börja nytt liv