Varannan månad kommer Shabana till rehabiliteringscentret för fysioterapi och för att bygga om protesen. Foto: Sammar Gul Samsoor

Shabana förlorade ena benet i en granatattack

TEMA DE MEST UTSATTA | Nioåriga Shabana är en av alla dem som drabbats av en funktionsnedsättning på grund av kriget. Hon förlorade sitt ben när en granat slog ner i hennes hem förra året.

Varannan månad tar hennes pappa Alam Khan henne till SAKs rehabiliteringscenter i staden Ghazni där Shabana får träna och tekniker bygger om hennes protes eftersom hon växer.

Alam Khan och hans familj bor i byn Nogh i Ghazni. När granaten slog ner i familjens hem dödades hans brors hustru, och sju av de tolv familjemedlemmarna skadades.

– Den dagen som freden kommer är det Eid (stor glädje) för mig, för som det är nu så antingen dödas eller lemlästas vi av kriget. Flera i min familj har en funktionsnedsättning på grund av kriget. Vi drabbas av många problem i vårt liv, säger Alam Khan.

Alam Khan är analfabet och arbetar som daglönare.

– De boende här som har en något bättre ekonomisk situation flyttar till staden av rädsla för att bli dödade. Men fattiga personer som jag har inte råd att hyra ett hem i staden. Vi måste bygga diken på våra gårdar där vi kan ta skydd när beväpnade oppositionsgrupper och regeringsstyrkor drabbar samman, berättar han.

Han skulle inte ha råd att betala för vare sig rehabilitering eller protes till sin dotter och är glad att SAK tillhandahåller detta utan kostnad för honom.

– Nu kan min dotter gå utan vår hjälp. Det är bra. 

Text:
SAMMAR GUL SAMSOOR
SAKs regionkommunikatör i Ghazni

Läs också:

Personer med funktionsnedsättning berövas mänskliga rättigheter

Teckenspråk och lego öppnar nya världar

Fler fall med CP och klumpfot i Takhar

Maliha, skräddare: Jag klarar mig själv nu

Ruhollah fick chans att börja nytt liv