Ruhollah Mirzaei på sitt arbete på Afghan Independent Human Rights commissions regionkontor i provinsen Balkh. Foto: Bashir Ahmad Fayaz

Ruhollah fick chans att börja ett nytt liv

TEMA DE MEST UTSATTA | Ruhollah Mirzaei, 23 år, har fått kämpa för att hans synnedsättning inte ska förstöra hans möjligheter att försörja sig och leva ett liv som andra.

När Ruhollah Mirzaei var sju år ville han gå till skolan men fick höra att blinda barn inte kunde gå i allmänna skolor. Nu har han fått jobb som chef för avdelningen för skydd av personer med funktionsnedsättningar på Afghan Independent Human Rights Commissions regionkontor i provinsen Balkh.

– När jag inte fick gå i skolan blev jag väldigt besviken, Jag trodde att det innebar slutet på mitt liv, men det blev början på ett nytt. När jag fick träffa fältarbetarna från SAK blev jag mer hoppfull.

När han var nio år kunde han börja delta i undervisningen på SAKs center för  förberedande undervisning och rehabilitering. Han lärde sig punktskrift. Efter ett år där kunde han börja i en vanlig allmän skola och där lärde han sig så snabbt att han klarade av skolgången på fyra år.

Samtidigt som han studerade blev han medlem i Afghanska föreningen för personer med synnedsättning. Han började också arbeta som programmerare på en lokal radiostation med program om kultur, sociala frågor, politik och mänskliga rättigheter.

När Ruhollah tagit examen från gymnasiet och klarade av inträdesproven till universitetet kunde han börja studera vid Balkhs universitet. 2018 tog han examen i juridik och statsvetenskap. Under sina studier startade han ett forum för vetenskap och kultur för studenter.

– Nu kan jag ta del i samhället genom att resa, arbeta som vem som helst, och bidra till familjens inkomster. Många andra personer med synnedsättningar och andra typer av funktionsnedsättningar har rehabiliterats och fått stöd, och ytterligare hundratals behöver fortfarande hjälp. Jag är glad att jag kan arbeta för dem. 

Text:
BASHIR AHMAD FAYAZ
SAKs regionkommunikatör i Mazar-e Sharif 

Läs också:

Personer med funktionsnedsättningar berövas mänskliga rättigheter

Teckenspråk och lego öppnar nya världar

Fler fall med CP och klumpfot i Takhar

Maliha, skräddare: Jag klarar mig själv nu

Shabana förlorade ena benet i en granatattack