Nazdana undervisar barn med funktionsnedsättning

Efter förmiddagens studier undervisar Nazdana barn med funktionsnedsättningar i en av SAKs skolor. Här med eleven Abdullah. Foto: Sammar Gul Samsoor

Hon kämpar för en framtid trots fattigdom

Nazdana Rezai gifte sig vid 14 års ålder på grund av fattigdom. Hon har haft ett tufft liv och fått kämpa för sin överlevnad. Nu arbetar hon deltid som speciallärare för barn med funktionsnedsättningar.

Nazdana Rezai är 23 år och bor i byn Nawabad i provinsen Ghazni. När hon var 11 år dog hennes far vilket försatte familjen i en utsatt situation.

För att lösa de ekonomiska problemen gick hon med på att gifta sig vid 14 års ålder, då hon gick i sjunde klass. På så sätt kunde familjen få pengar.

Utsatt situation som gift

Men när hon gifte sig hamnade hon i en annan utsatt situation. Hennes man var drogberoende och behandlade henne mycket illa, både fysiskt och psykiskt. Hon hade ingen möjlighet att ta sig ur situationen. Hon födde en pojke och vid samma tid försvann hennes man.

– Min make har varit försvunnen i fem år. Vi vet inte om han är död eller lever, berättar hon.

Nazdana Rezai kastades ut från det nya hemmet eftersom hennes svärfar inte hade råd att betala för henne och hennes son. Hon återvände till sin mors hem och återupptog studierna så att hon kunde gå klart skolan. För två år sedan fick hon jobb på SAK som speciallärare för barn med funktionsnedsättningar. Nu arbetar hon deltid med att undervisa fem barn.

Jobb hjälper men mer behövs

– Det här uppdraget hjälper mig att fortsätta mitt liv, men pengarna räcker knappt till att bekosta min utbildning.

Hon berättar att de inte har råd att äta så bra mat. De klarar de basala behoven men kan inte unna sig dyrare mat. Billig mat i Afghanistan är grönsaker och bönor. Dyrare mat är kött, ris, spannmål och frukt.

– Jag är sorgsen i hjärtat men utåt är jag glad.

På morgonen går Nazdana Rezai till institutet för utbildning i företagsekonomi och där träffar hon sina klasskamrater.

Situationen i Afghanistan oroar

– Jag har aldrig varit rädd för något i mitt liv utan jag har kämpat med det. Men jag är väldigt orolig över den nuvarande situationen i Afghanistan för det är krig, strider och självmordsdåd som inte bara krossar oss andligt utan också har tagit så många av våra medborgares liv.

– Mitt liv i dag, det är inte meningen med livet. Jag kämpar på och håller skenet uppe. Men jag hoppas på en ny klar morgondag som sveper bort all olycka och oro från vårt land. Det skulle också påverka mitt eget liv, jag skulle kunna få ett bättre jobb och ett bättre liv. Min största fruktan är det osäkra ödet för vårt land och vad som kommer att hända våra medborgare.

Nazdana Rezais yngre syster och bror bor på ett statligt barnhem på grund av familjens fattigdom. Hennes mamma vill att de ska få en utbildning, vilket de nu kan få.

SAMMAR GUL SAMSOOR, SAKs regionkommunikatör i Ghazni

Tema | Ung i Afghanistan:

Skör frihet för unga

"Jag vill inte begränsas, jag vill skapa mitt eget öde"

"På jobbet är jag trygg men när jag går hem är jag rädd"

"Mina släktingar sade att min utbildning skadade dem"