Noreen undervisar i sitt hem om hälsolära och i läsning för unga kvinnor som inte fick gå klart skolan. Hon drömmer om att utbilda sig till lärare. Foto: Zabihullah Shinwari

”Mina släktingar sade att min utbildning skadade dem”

21-åriga Noreen drömmer om att studera till lärare. När Noreen gick i skolan fick hon utstå många svårigheter. Hennes grannar och släktingar talade illa om henne, men hon gav inte upp utan vill skapa en ljus framtid.

– Vi lever i ett konservativt samhälle, där kvinnor möter många utmaningar, både sociala och säkerhetsrelaterade. Många familjer tillåter inte sina döttrar att gå i skolan. Mina släktingar sade till mig att jag inte skulle lämna hemmet och att utbildning inte är bra. De sade att det skadade dem och att min familj skulle få utstå hån. Men jag brydde mig inte om deras prat utan fullföljde mina mål. Jag drömmer om att bli en person som i framtiden kan tjäna kvinnor och flickor med utbildning, hälsa och i sociala sektorer, säger Noreen.

Noreen bor i byn Sheikhano Qala i provinsen Laghman i östra Afghanistan. Förra året gick hon ut tolfte klass i byns skola.

Hon arbetar sedan sex månader tillbaka som lärare i SAKs projekt ”Utbildning i hälsolära”. Hennes plan är att utbilda sig vidare för att uppfylla sin dröm att bli lärare och tjäna sitt land. För en månad sedan deltog hon i examensskrivningar för att kunna söka in på universitet. Hon hoppas att hon kommer att vara kvalificerad för att börja på universitetets lärarutbildning.

Noreen bor med sina föräldrar och syskon. Hon går upp varje morgon omkring klockan 5. Hon ber och läser koranen. Hon undervisar varje dag mellan klockan 8 och 11 utom på fredagarna som är ledig dag i Afghanistan. När hon kommer tillbaka från jobbet utför hon hushållssysslor och studerar.

– Jag älskar att undervisa. Jag undervisar flickorna här, som fick lämna sin utbildning på grund av familjen och ekonomiska problem, säger Noreen.

– Mina elever är som mina vänner. Jag vill ta examen och förbättra mig som lärare för att tjäna mina systrar i provinsen. Jag har fullt stöd av min familj och är väldigt lycklig med mitt liv, säger Noreen.

Hon är oroad över den nuvarande säkerhetssituationen i Afghanistan och de potentiella hoten mot kvinnors rättigheter.

– De internationella trupperna drar sig tillbaka från landet och vi är oroliga över att om regeringen kollapsar eller ett fullskaligt inbördeskrig bryter ut så kommer kvinnor att stå inför en kritisk situation. Allt det som uppnåtts när det gäller kvinnors rättigheter och utbildning under de senaste 20 åren riskerar att elimineras. Flickor kommer inte längre tillåtas att lämna sina hem för att gå i skolan.

Text: ZABIHULLAH SHINWARI, SAKs regionkommunikatör i Jalalabad

Tema | Ung i Afghanistan:

Hon kämpar för en framtid trots fattigdom

Skör frihet för unga

"Jag vill inte begränsas, jag vill skapa mitt eget öde"

"På jobbet är jag trygg, men när jag går hem är jag rädd"