Matiullah vid sitt skrivbord på jobbet

Matiullah Rahimi jobbar som kopiatoroperatör men vill läsa företagsekonomi och göra karriär. Foto: Mohammadullah Kamal

”På jobbet är jag trygg men när jag går hem är jag rädd”

Matiullah Rahimi, 23 år, känner sig trygg på jobbet men otrygg utanför det. Han drömmer om att studera vidare och göra karriär. Den dåliga säkerhetssituationen påverkar honom varje dag.

– Det finns många slags hot. Om jag till exempel går till en stor marknad är jag rädd att det ska ske en explosion. När jag går hem från sportklubben är jag rädd för kriminella som dödar människor för att ta deras mobiltelefoner och plånböcker.

Privatlivet begränsas av säkerhetssituationen

– Jag lever i två olika miljöer. På jobbet är det öppet och internationell standard, privat är det begränsat på grund av säkerhetssituationen.

Matiullah Rahimi bor i ett hus i Kabul med fyra rum, ett kök och två badrum. Där bor han med sina föräldrar. Mamman är sjuksköterska i Wardak, pappan är för tillfället arbetslös. Varje arbetsdag går Matiullah upp klockan fem för att förbereda sig för morgonbönen. Han äter frukost: grönt te och bröd med ost. Klockan sex far han iväg till jobbet på SAKs kontor i Wardak, där han arbetar som kopiatoroperatör.

– Efter jobbet, som slutar 15.30, går jag ofta till en sportklubb. Sedan brukar jag läsa böcker, ibland kollar jag på en film. Jag går och lägger mig vid 22.30.

På sin lediga tid umgås han med vänner, de pratar, går på restaurang– hans favoriträtter är Rosh Qabuli (fårkött och ris) och pizza – och spelar snooker. Ibland går de och badar i en simbassäng.

Drömmer om en MBA

I framtiden vill han ta en MBA (Master of Business Administration, en vidareutbildning i företagsekonomi) på ett bra universitet. Han har redan en kandidatexamen i företagsekonomi.

– Det är min dröm, jag hoppas att den kan bli sann. Utan utbildning går det inte att komma vidare i karriären.

Hur ser du på ditt liv?
– Mitt liv är inte dåligt, med tanke på situationen är det bra, men det är inte så bra som det är för en ung människa som lever i ett fredligt land.

Hur ser du på framtiden?
– Jag hoppas att de pågående fredssamtalen kommer att nå framgång och att vi får ett fredligt Afghanistan, men när man ser på den politiska och sociala situationen i vårt land fruktar jag att de interna konflikterna kommer att intensifieras. Situationen blir värre för varje dag.

Text: MOHAMMADULLAH KAMAL, SAKs regionkommunikatör i Wardak

Tema | Ung i Afghanistan:

Hon kämpar för en framtid trots fattigdom

Skör frihet för unga

"Jag vill inte begränsas, jag vill skapa mitt eget öde"

"Mina släktingar sade att min utbildning skadade dem"