Fler fall med CP och klumpfot i Takhar
TEMA DE MEST UTSATTA | Allt fler barn kommer till SAKs kliniker i provinsen Takhar med cerebral pares, CP. Det kommer även in rapporter om fler barn födda med så kallad klumpfot.
2016 behandlades 417 barn med CP på SAKs fysioterapikliniker i Takhar. Förra året hade antalet patienter ökat till 969. Orsaken är oklar.
– Vi behöver mer forskning och diskuterar med ansvariga i regeringen vad som kan göras. Kanske är det en miljö- eller näringsfråga, alltså för lite mat, eller kanske är det att föräldrar numera vågar komma med sitt barn och be om hjälp, säger Ismat Abdullah, medicinskt ansvarig i Takhar för SAKs program för människor med funktionsnedsättningar.
Ytterligare en orsak som kan bidra till ökningen kan vara att kunskapen höjts. SAK har fyra gånger per år en utbildning för sjukvårdspersonal och annan personal som jobbar ute på fältet.
– Det betyder två saker, menar Ismat Abdullah, först och främst att kvaliteten på vården går upp, men också att vi blir bättre på att upptäcka fall av CP och klumpfot. Vi ser också att människor från andra regioner söker sig till oss.
I provinsens största stad Taloqan arbetar Suhaila Karisada som är ansvarig för cerebral pares- respektive klumpfotsfallen som behandlas på hemmaplan, där barnen bor. Hon har bland annat hand om en liten pojke på tre år som heter Abdul Ali. Han har både cerebral pares och klumpfot.
– Hans föräldrar kom till SAKs ortopediska center för att se om något gick att göra, men sedan kom de aldrig tillbaka, kanske trodde de att det skulle kosta pengar och det blev för sent för att till exempel sätta in stödprotes för benen.
I en uppsökande verksamhet i staden kom SAKs team i kontakt igen med Abdul och hans familj. Så här långt har familjen deltagit två månader i ett utvecklingsprogram för att försöka förbättra Abduls villkor.
Abduls storebror Jowoad är tio år och han hjälper till ibland, men leker annars mest med Abdul.
– Jag vill att han ska ha det bra. Men det är mest min storasyster som tar hand om honom, säger Jowoad.
Text:
KAJSA WAAGHALS
SAKs tidigare kommunikationsrådgivare i Kabul
Läs också:
Personer med funktionsnedsättningar berövas sina mänskliga rättigheter
Teckenspråk och lego öppnar nya världar
Maliha, skräddare: Jag klarar mig själv nu
Shabana förlorade ena benet i en granatattack
Ruholla fick chans att börja nytt liv