Vattenreservoar med invigningsgäster och åkermark i terasser.

Invigning av det nya rörsystem som ger rent vatten till tusentals familjer. Foto: Zabihullah Shinwari

Rent vatten till många familjer

Afghanistan är i desperat behov av utveckling. På många håll saknas rent vatten och livsnödvändiga vägar. SAK försöker ändra på det på så många ställen vi kan.

Ett nytt vattensystem byggt under SAKs ledning i Kunarprovinsen ger rent dricksvatten till mer än 5 800 familjer i 16 byar i Shigal-distriktet. Projektet tog åtta månader att slutföra och kostade ungefär 2 miljoner SEK. Detta är ett led i SAKs arbete med att utveckla landsbygden.

Tidigare var byborna tvungna att gå flera kilometer varje dag för att hämta vatten. Ofta var det kvinnor och barn som utförde den sysslan. Rent vatten är nödvändigt för att dricka, bevattna åkrar samt sköta hygien och därmed främja hälsan. Tillgång till rent vatten är en mänsklig rättighet. 

SAKs landchef Daniel Madhani talade vid en invignings- och överlämningsceremoni i december. 

”SAK har funnits i Kunarprovinsen i 37 år och i Shigal i 14 år. Det visar vårt starka engagemang för människorna i Kunar.  Vi kommer att stanna i 40 år till för att vara en del av er framtid” sade Daniel Madhani.

”Vi uppskattar SAKs verksamhet här i Kunarprovinsen. SAKs arbete är väldigt transparent. Vi hoppas att SAK kommer att utöka sitt arbete till andra delar av Kunarprovinsen," sade Iqbal Saeed, guvernör i Kunar. 

Förutom rörsystemet har projektet innehållit utbildning i hygien till mer än 31 000 personer och distribution av 4 900 hygienkit till 4 900 kursdeltagare under 2020.

Med stöd från World Food Programme byggde SAK också 35km väg i 22 byar i Shigal vilket kommer att underlätta vardagen dramatiskt för lokalbefolkningen. Lokalbefolkningen hade en aktiv roll i projektet som skapade arbetstillfällen för 25 000 personer.