Läraren Mirwali Omeri och eleven Shukria går till skolan trots rädslan för de  ständiga striderna. Foto: Mohammad Kamal

Skolan ligger nära stridslinjen

TEMA SKOLOR I SKOTTLINJEN | Shukria, 10 år, är livrädd när hon går till skolan. Nästan varje dag pågår strider och raketer har slagit ner och exploderat bredvid skolan.

Afghanistan-nytt träffar Shukria tillsammans med hennes farbror Mirwali Omeri, 23, som också är lärare i byskolan, som drivs av SAK. De bor i byn Spin Jumat i området Nahar-e Folad i regionen Wardak. De berättar om hur de lever under extremt hårda villkor i det konfliktdrabbade området.

– Jag älskar att studera i skolan, eftersom det är viktigt för resten av livet och jag vill bli läkare när jag är vuxen, säger Shukria.

Men omständigheterna är svåra. Shukrias och Mirwalis by ligger nära stridslinjen och därför påverkas deras liv i högsta grad av striderna. Mirwali Omeri berättar att det pågår strider mellan regeringens säkerhetsstyrkor 
och talibanerna nästan varje dag under vissa perioder.

– Ibland är jag halvvägs till skolan när striderna startar, ibland är jag i skolan  och väntar på eleverna när striderna sätter i gång, och ibland är jag mitt uppe i  undervisningen när de gör det. De använder både tungt artilleri och små vapen. Många raketer har slagit ner och exploderat nära vår skola, men Gud vare tack  har vi klarat oss utan skador hittills, berättar läraren Mirwali Omeri.

Shukria tycker att det är fantastiskt att de har en klass i byn.

– Jag älskar att få utbildning, och det gör alla mina klasskamrater också. Men på samma gång är jag livrädd och oroad när jag tänker på vad som skulle  kunna hända oss, säger Shukria.

Hennes farbror håller med henne:

– Jag känner mig också oroad varje dag, Jag vet inte vad som kommer att hända och det vet såklart ingen i en sådan här situation. Jag tror på att livet är en gåva från Gud och en dag kommer Gud att ta det ifrån oss. Men min oro handlar om funktionsnedsättningar, eftersom arbetslöshet är ett av de största problemen i Afghanistan. När till och med personer som inte har funktionsnedsätttningar har svårt att hitta jobb har personer med funktionsnedsättningar inget värde. De har det svårt, ingen kan hjälpa dem. Det finns tusentals människor i Kabul som förlorat ben eller händer eller sin syn på grund av kriget, och de tvingas tigga för de har inget annat val.

När striderna startar brukar lärare och elever gå och ta skydd vid en husvägg. Lektionerna hålls för närvarande i ett tält och därför måste de oftast gå till ett hus i närheten för att söka skydd.

– När striderna upphör kommer kvinnorna i byn och hämtar hem sina döttrar,
Detta händer gång på gång. Jag ber för att stabilitet och fred ska komma till vår by och till hela Afghanistan. Jag hoppas att vår skola i framtiden växer och att vi kommer att ha mellanstadium och senare högstadium.

– Jag är säker på att utbildning betyder något alldeles speciellt. Jag önskar att alla kvinnor i vårt samhälle får utbildning i framtiden, säger Mirwali Omeri.

Han berättar att många bybor har flyttat till säkrare platser. Därför har antalet studenter i skolan minskat från 48 till 35 flickor.

– Vi måste leva med och stå ut med den nuvarande situationen i förhoppningen om en stabilare och fredligare morgondag. Vi hoppas att en dag kommer fred till vårt land, vi lever med det hoppet och slåss mot okunskapen för att göra våra barns framtid ljusare, säger Mirwali Omeri.

Text: MOHAMMAD KAMAL

SAKs regionkommunikatör i Wardak

Läs mer:

Fler missar utbildning när farorna ökar

Utbildning en måltavla för talibaner och IS

Utbildningen påverkar konflikten

Enkät: Hur påverkar konflikten dig?