Saifullah Maftoon gör uppdrag om störtat amerikanskt stridsflyg

Saifullah Maftoon på uppdrag när ett amerikanskt stridsflyg störtade i Ghazni i januari i år. Foto: Ehsanullah Karimi

Farligt som journalist klämd mellan två regimer

Att arbeta som journalist i Afghanistan, och särskilt i provinsen Ghazni, har sina särskilda utmaningar och svårigheter, berättar Saifullah Maftoon.

– Det beror på att vi lever under två regimer – den ena är den islamiska republiken Afghanistan och den andra är talibanernas islamiska emirat och dessa två ligger konstant i fejd med varandra. Att i en sådan situation rapportera om händelser och att arbeta med undersökande journalistik och höja människors röster skapar otvivelaktigt problem, säger Saifullah Maftoon.

Regeringen har i princip kontroll över städerna och talibanerna över landsbygden i Ghazni.

Journalistiskt engagemang trots dödshot

Saifullah Maftoon har själv tagit emot dödshot flera gånger under sin karriär och han har ibland funderat på att sluta jobba som journalist. Men än så länge brinner han för yrket och ser det som en helig plikt.

Saifullah Maftoon har arbetat som journalist i nära tio år. Han har arbetat både med lokal och nationell media och med radio, dagspress och på nyhetsbyrån Pajhwok. Nu är han lokalreporter i Ghazni för nyhetsbyrån och sändningschef på den lokala radiostationen Shamla broadcasting.

Rätten till offentlig information inte självklar

Det finns en lag som handlar om rätten till tillgång till information men regeringens tjänstemän bryr sig inte alltid om lagen, enligt Saifullah Maftoon.

– En del tjänstemän ser offentlig information som sin egen privata ägodel och vill inte ge den till media. På den andra sidan har vi de militanta talibanerna som inte bryr sig om yttrandefrihet. När de styrde landet togs yttrandefriheten ifrån folket, säger Saifullah Maftoon.

Optimistisk om fredsmöjligheter

Som medborgare känner han sig optimistisk om att det kan bli fred och stabilitet i landet eftersom de inom-afghanska samtalen är på gång i Qatar. Men som journalist är han oroad över framtiden för det fria ordet och de fria medierna.

– Under de senaste två decennierna har vi fått större yttrandefrihet och fri media har vuxit enormt. Må Gud förbjuda att det går tillbaka till hur det var innan dess.

En vanlig arbetsdag börjar med att talibanerna berättar om de senaste stridigheterna och vilka skador de säger sig ha åsamkat regeringsstyrkorna.

– Det innebär att min arbetsdag för det mesta inleds med sorgliga nyheter.

Sammar Gul Samsoor
Regionkommunikatör i Ghazni

Läs också:

"Jag är rädd att jag ska drabbas av våld"

Brist på säkerhet problem för journalister

Journalist dödad i bombdåd