Seyed Yasin Dehzad, journalist i Takhar

Seyed Yasin Dehzad (till vänster) ledare för journalistfacket i Takhar och chef på Takhar National TV intervjuas av SAKs regionkommunikatör. Foto: Sayed Qudratullah Attaye och Shafiqullah Hairat

Brist på säkerhet problem för journalister

Seyed Yasin Dehzad älskar journalistyrket för att det gör det möjligt för honom att tjäna folket och sitt land. Men bristen på säkerhet är ett problem.

Seyed Yasin Dehzad har varit journalist i 20 år. Han leder Takhars journalistfackförbund och är chef på Takhar National TV, som visar nyheter, barn- och ungdomsprogram, sport och kulturreportage i sina radio- och tv-kanaler.

– Jag har älskat det här jobbet sedan jag var ett barn och min far uppmuntrade mig. Att arbeta med journalistik är det bästa sättet att erbjuda service och information till människor, och samtidigt blir det möjligt för mig att lära känna människor ur alla möjliga delar av samhället.

Kriterierna för en professionell journalist är opartiskhet, ärlighet, balans och sanning, framhåller han, principer som han värderar högt.

– Informationen spelar en nyckelroll i att motivera människor och göra dem medvetna om sina rättigheter, och det skapar reformer, säger Seyed Yasin Dehzad.

– Det största problemet på både nationell och lokal nivå är bristen på säkerhet. Här finns olagliga väpnade grupper och vi är ibland rädda för att rapportera vad som verkligen händer, eftersom de reagerar genom att döda.

Vilka är dina förhoppningar och farhågor med fredssamtalen?

– Vårt folk är inte helt hoppfullt när det gäller utgången av fredssamtalen. Men jag hoppas att de får ett positivt resultat. Vår oro kring fredssamtalen handlar om de illegala kraven från stormakterna och inflytandet från grannländer eftersom deras intressen inte sammanfaller med det som gynnar vårt land.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– En normal dag i Afghanistan liknar inte andra länders. Här är krig, konflikter, mord, våld och hot vardag. I andra länder finns arbetstillfällen, leenden, kärlek, rättssäkerhet, lag och ordning och bättre livsvillkor. En bra vanlig dag för oss är en dag med lite mindre våld.

Sayed Qudratullah Attaye
Regionkommunikatör i Taloqan 

Läs också:

Farligt som journalist klämd mellan två regimer

"Jag är rädd att jag ska drabbas av våld"

Journalist dödad i bombdåd