SAKs lokalföreningen i Skövde-Skaraborg

Välkomna till SAK i Skövde – Skaraborg!

ÅR 2022 – 40 år i Afghanistan – 35 år i Skövde-Skaraborg

+ 25 år av Radiohjälpens riksinsamling – Världens Barn

På gång:

Styrelsemöte 12 december kl 18.00 i Mariestad

Vi träffas i lokalen på Hertig Karls gata 27, 542 40 Mariestad, för förhandlingar och förtäring.

På dagordningen står bl.a. utvärdering av MR-dagarna i Örebro och informations/medlemsmötet där 17-18 november och planering inför kommande aktiviteter (t.ex. turnén av utställningen Afghanska Klassrum i Mariestad, Lidköping och Skövde under jan-mars -23 samt kringarrangemang och årsmötet i Skövde 15/3)

Våra styrelsemöten är öppna för alla våra medlemmar och inbjudna gäster. Du är välkommen att anmäla ditt intresse av att delta! Vi välkomnar även idéer och uppslag på aktiviteter från våra medlemmar!

/Styrelsen

skovdeskaraborg@sakforening.se

17-18 november deltog vi på Mänskliga Rättighetsdagarna, Conventum i Örebro!

Lokalföreningen medverkade med en monter i utställningshallen tillsammans med personal från kansliet. Vi informerade om SAK, vår verksamhet i Afghanistan, hade en quiz-tävling kring Afghanistan och utvecklingsbistånd, sålde saffran och profilmaterial, etc.

Från vänster: Margareta Varenhed, Emil Rissve, Laura Lindholm, Thomas Magnusson (på bilden saknas Nasratullah Safi)

Vi upplevde det som mycket positivt, intressant och stimulerande att under två dagar möta både besökare, skolelever, utställare och föreläsare vid nordens största forum för mänskliga rättigheter. Vi fick tillfälle att presentera SAKs verksamhet, svara på frågor, delta i diskussioner och utbyta erfarenheter.

Seminarium torsdagen den 17 november kl 14.30-15.30 på Bryggaren, Conventum i Örebro:

Ett liv i trygghet & säkerhet – möjligt i Afghanistan?

Panelsamtal kring dagens situation i Afghanistan. Om hot och möjligheter gentemot mänskliga rättigheter i ett land vars befolkning tvingas leva under en allt mer repressiv regim, utlandets reaktioner på maktövertagandet, effekter av pandemi och torka.

Deltog gjorde SAKs biståndsrådgivare, Alan Frisk. Philip Arian Latif , ledamot I SAKs riksstyrelse. Terese Cristiansson, journalist och utlandskorrespondent på TV4. Även SAKs ordförande Azadeh Rohjan Gustavsson skulle medverkat, men hon fick förhinder.

Du kan hitta en inspelning från detta tillfälle under nyheter på denna hemsida!

På torsdagen den 17 november kl 18.30 inbjöds även till en informations/medlemsträff där bl.a. SAKs Sverigechef Anna Ek informerade om SAK, vår verksamhet och situationen i dagens Afghanistan.

Lokalföreningen visade även delar av utställningen – Afghanska klassrum, av fotograf Kajsa Kax-Waaghals och berättade om vår lokalförenings verksamhet.

Laura Lindholm, ansvarig för medlems- och engagemangsutveckling på SAKs kansli, informerade om vad man kan göra som lokalförening eller enskild medlem.

Tack till alla som dök upp vid denna träff trots sen information och ett stort tack till AfFö (Afghanska föreningen i Örebro) som så frikostigt upplät sin lokal för detta möte!

FN-dagen firades i Mariestad genom en föreläsning med anknytning till Afghanistan.

Kristina Lundberg präst och fil. dr. från Karlskoga välkomnades av FN-föreningens ordförande Agneta Larsson. Kristina berättade sedan utifrån sina erfarenheter av att tjänstgöra som präst hos Försvarsmakten vid utlandsinsats under rubriken:

”Fältpräst med erfarenheter från militär utlandsinsats i Afghanistan”

SAK i Skövde-Skaraborg deltog med ett informationsbord med aktuell information om situationen i Afghanistan, SAKs verksamhet i landet och om lokalföreningens kommande aktiviteter!

Lördagen den 8 oktober firade lokalföreningen 35 år av verksamhet!

Detta med ett öppet hus mellan kl. 14 till 17 på Skövde Kulturhus och en föreläsning av SAKs pressekreterare Cajsa Wikström!

Kl. 15.00 höll Cajsa Wikström, en uppskattad och intressant föreläsning om sina upplevelser från besöket i Afghanistan i augusti 2022. Hon berättade om den aktuella situationen i landet, om sina möten med afghaner och intryck från några verksamheter som hon besökt. En skola, utbildningen av barnmorskor och yrkesutbildning för kvinnor med funktionsnedsättningar.

Vi erbjöd enkel förtäring och delade minnen från lokalföreningens 35 åriga verksamhet med våra gäster!

Vi visade utställningen AFGHANSKA KLASSRUM av fotografen Kajsa Waaghals!

Vi hade även försäljning och bad om en frivillig entréavgift som gick till Världens Barn insamlingen!

Varmt tack till alla som deltog och bidrog till ett lyckat arrangemang!

Vi har sedan 1987 arbetat ideellt med målsättningen att informera om situationen i Afghanistan och ge stöd till de mest utsatta på den fattiga afghanska landsbygden – Kvinnor, barn, människor med funktionsnedsättning och de som tvingats bli internflyktingar. Detta sker främst inom områden som hälsovård, utbildning och landsbygdsutveckling.

Lokalföreningen arrangerar bland annat föreläsningar, utställningar, studiecirklar och samlar in pengar i detta syfte!

Lokalföreningen omfattar i dagsläget även medlemmar i och kring Jönköping i sydost och Örebro i nordost. Bor du någonstans i detta område och är intresserad av att engagera dig för det afghanska folket genom SAK; kontakta oss så får du mer information om hur du kan engagera dig

SAK lyfter fram arbetet med att ge barn med funktionsnedsättning tillgång till utbildning.Foto: Sayed Qudratullah Attaye

Vår digitala bössa är öppen för bidrag året ut – lämna gärna ett bidrag och dela länken i de sociala medier där du är aktiv!

https://bossan.varldensbarn.se/sak-i-skoevde-skaraborg-foer-vaerldens-barn
  • Världens Barn 2022 – Radiohjälpens årliga insamlingsaktivitet inför tv-galan i SVT vecka 40. SAK är en av 14 deltagande svenska biståndsorganisationer som även i år hoppas nå ut via aktivitet i Mariestad, Skövde och via digital insamling på Världens Barns hemsida. Det finns gott om aktiviteter som kan genomföras organiserat med andra eller som enskilt initiativ. Besök gärna hemsidan – www.varldensbarn.se – och bli inspirerad! För SAKs del fokuserar vi på vårt stöd till barn med funktionsnedsättning på den afghanska landsbygden. Ett led i vårt rättighetsbaserade biståndsarbete. Läs mer om detta på denna hemsida eller på Världens Barns hemsida!
  • Söndagen den 4 september deltog vi tillsammans med drygt 60 andra föreningar, organisationer och friskvårdsföretag i den årliga Friskvårdens Dag på berget Billingen i Skövde. Utefter en promenadslinga med en tipspromenad presenterade dessa sin verksamhet genom informationsbord eller med andra aktiviteter. Vi i lokalföreningen delade ut information, besvarade frågor och sålde äkta afghanskt saffran, hemgjord äpple- och päronmust och böcker till förmån för flickors utbildning i Afghanistan. Vi sökte även upp deltagande partier och överlämnade material och inbjöd till diskussion kring biståndet och dess effekter. En lyckad dag där tusentals Skövdebor sökt sig ut i det fina sensommarvädret! 

Kommande aktiviteter:

  • Förmodligen kommer vi att delta vid Röda Korsets Julmarknad på Luciadagen den 13 december i Herrljunga. Information kommer!
  • Afghanska Klassrum – fotoutställning av Kajsa Waaghals kommer under vintern 2022 och våren 2023 visas på olika håll i Skaraborg. Tiderna är preliminära men hittills hoppas vi att visa den på Biblioteket i Mariestad under slutet av januari 2023. I februari på Biblioteket i Lidköping och i mars kommer den sedan att visas på Öppna Galleriet, Skövde Kulturhus.
  • I anslutning till utställningarna hoppas vi kunna erbjuda någon form av lokal aktivitet, föreläsning och den 15 mars vårt lokalförenings årsmöte i Skövde.

Vi har för avsikt att publicera våra kommande aktiviteter här och även datum och plats för våra öppna styrelsemöte/medlemsmöte!

/Styrelsen

 

Föreningsuppdateringar

SAKs lokalförening i Skövde - Skaraborg

En kväll om Afghanistan i Lidköping

SAK Skövdes årsmöte med föredrag av Enayat Adel

SAKs lokalförening i Skövde - Skaraborg Hej SAK-medlem i Skövde/Skaraborg och Örebro/ Jönköping! Hjärtligt välkommen till Skövde för att delta i lokalföreningens årsmöte. Du har även möjlighet att delta digitalt om pandemi, avstånd, tid eller något annat begränsar dig (Se mer info i bifogade filer). Förutom årsmötesförhandlingar så kommer du även att få tillfälle att ta del av en aktuell redogörelse […]

Föredrag i Örebro om kvinnors situation i Afghanistan och SAKs verksamhet

SAKs lokalförening i Skövde - Skaraborg Hej medlem och månadsgivare i Örebro och omnejd! Den 8 mars, på internationella kvinnodagen i Örebro kommer SAKs föreningshandläggare Enayat Adel hålle ett föredrag om kvinnors situation i Afghanistan samt berätta om SAKs verksamhet. När: 8de mars kl 17:30 Var: Kulturkvarteret (Akustiken), Fabriksgatan 4, Örebro För mer info se bifogad affisch. Hoppas du har möjlighet […]