Styrelsemöte - våravslutning 2016

SAKs lokalförening i Göteborg

SAKs lokalförening i Göteborg arbetar ideellt med att informera om Afghanistan och ge stöd till det krisdrabbade folket främst inom hälso- och utbildningssektorn.

Lokalkommittén i Göteborg utgörs av en styrelse på 9 ordinarie ,  samt ungefär 500 medlemmar. Vi har olika aktiviteter bl.a. deltar vi med information och seminarier på Bokmässan, deltar i insamling för Världens barn, har föreläsningar och Allmänna möten med något speciellt tema. Aktiviteterna annonseras på hemsidan.      

Planerade tider för styrelsemötena under hösten Sensus lokal, Drottninggatan 30.

Hör av dig till ordförande Tomas Jansson om du är intresserad att deltaga.

28/8 18.30-ca 20.00

5/10 18;30

23/10 18:30

16/11 18.30

Aktuellt

Bokmässan i Göteborg

28/9-1/10

Öppettider: torsdag 9-18, fredag 9-19, lördag 9-18 och söndagen 9-17. Torsdag och halva fredagen är för lärare mm.

SAKs monter finns på Globala Torget Svenska Mässan.. 

Om ni är intresserade att hjälpa till i montern så meddela ordförande Tomas Jansson 0739-301926.

.

SAKs seminarier på årets bokmässa

Att verka i dagens Afghanistan

När: Söndag, 1 oktober, 9.15-10.00

Var: Globala Torget, Bokmässan, Svenska mässan Göteborg samt digitalt.

Arrangör: SAK

Föreläsning av Henrik Herber, chef för biståndsenheten, SAK.

Talibanernas maktövertagande i augusti 2021 ändrade drastiskt förutsättningarna för biståndet i Afghanistan. Landet står i en ekonomisk kollaps och en humanitär kris. Afghanistan är ett av världens fattigaste länder och har plågats av konflikter i över 40 år. Landets ekonomi är starkt beroende av bistånd från andra länder. Efter att talibanregimen föll 2001 gjordes många positiva framsteg inom områden som hälsa och utbildning. I augusti 2021 föll regeringen och talibanerna tog makten. Detta har lett till ökad fattigdom och svält. Många av de framsteg som gjorts har stannat av. Miljontals afghaner befinner sig på flykt, både i hemlandet och i andra länder. Landet befinner sig i en ekonomisk och humanitär kollaps.

Svenska Afghanistankommittén (SAK) är fortfarande kvar i landet. Situationen har blivit allt svårare att verka som biståndsorganisation men SAK står fast vid sitt åtagande att stödja det afghanska folket.

Åsne Seierstad om boken Afghanerna

När: Söndag, 1 oktober, 11.40-12.20

Var: Globala Torget, Bokmässan, Svenska mässan Göteborg samt digitalt.

Arrangör: SAK

Moderator: Henrik Herber, chef för biståndsenheten, SAK.

Möt den norska författaren och utrikesjournalisten Åsne Seierstad. Hon samtalar om sin nya bok Afghanerna som skildrar tre människoöden i Afghanistan före och efter talibanernas återkomst. En kvinna som fick polio som flicka, vände sitt handikapp till sin fördel, lärde sig läsa, då hon inte skulle bli bortgift på grund av sitt handikapp. Hon läste Koranen med kvinnlig blick och blev högt uppsatt politiker. När Talibanerna tar makten blir hon sedan flykting i en stad norr om polcirkeln. En man som rymde hemifrån som pojke för att utkämpa ett heligt krig, fängslades, frigavs, och är nu krigsherre med två fruar. Samt en kvinna som snart är färdigutbildad student, ivrig att få ta sin examen och bli en del av samhället men som skickas hem och får besked om att hon ska gifta sig med en främmande man. Detta är tre öden i ett land som varit spelplan för olika stormakter sedan Alexander den stores dagar.

Efter intervjun med Åsne finns möjlighet att köpa och få boken signerad i SAKs monter på mässan.

         

 

 

 Information om situationen i Afghanistan se sak.se under rubriken Aktuellt.                                             

Ge gärna ett bidrag till lokalkommitténs arbete . Plusgirot: 4785865-9,      Swish: 1232905032

Nyheter från föreningen

SAKs lokalförening i Dalarna

SAK-rapporten 25 april

SAK-rapport 15 mars

SAKs lokalförening i Dalarna SAK arrangerar återkommande videomöten där vi rapporterar om läget i Afghanistan och vårt arbete. Denna rapport är från 15 mars.

SAK-rapport 1 mars

SAKs lokalförening i Dalarna SAK arrangerar återkommande videomöten där vi rapporterar om läget i Afghanistan och vårt arbete. Denna rapport är från 1 mars.

SAK-rapporten 16 februari

SAKs lokalförening i Dalarna SAK arrangerar återkommande videomöten där vi rapporterar om läget i Afghanistan och vårt arbete. Denna rapport är från 16 februari.

Evenemang

Women! Life! Freedom! Samtal mellan två aktivister

Evenemang Torsdag den 9 februari kl 18:30 Göteborgs litteraturhus, Heurlins plats 1, 41301 Göteborg  Välkomna på ett samtal mellan två aktivister; Najiba Sanjar från Afghanistan och Elnaz Naziri från Iran. I de båda länderna har förtrycket ökat och fortsätter att öka mot kvinnor – kom och hör två mycket kunniga personer om situationen för kvinnor i […]

Evenemang Women Life Freedom Samtal mellan 2 aktivister: Najiba Sanjar från Afghanistan Elnaz Naziri från Iran Om kvinnors rättigheter i Afghanistan och Iran

Evenemang Women Life Freedom