Almedalen: Vad betyder fred i Afghanistan?
Efter nästan 40 år av krig kan ett fredsavtal vara nära i Afghanistan. Vad det kan innebära för befolkningen och för pressfriheten diskuterar vi på två seminarier under Almedalsveckan i Visby.
Fredssamtalen väcker oro över hur ett avtal kan komma att begränsa yttrandefrihet och pressfrihet. Kan de lokala medierna både förmedla nyheter från maktens korridorer och rapportera om levnadsvillkoren för vanligt folk på landsbygden för att ge dem en röst i fredsprocessen? Redan nu är lokaljournalistiken begränsad och risken finns att den inskränks ytterligare.
Under seminariet ”Peace process and press freedom in Afghanistan” måndagen den 1 juli kl 8-8:45 diskuterar vi vilken roll den granskande och lokala journalistiken kan spela nu och framöver i Afghanistan. Medverkande är Anna Ek, Sverigechef, Svenska Afghanistankommittén, Erik Halkjaer, ordförande, Reportrar utan gränser och Wali Arian, Journalist/Fristadsförfattare. Martin Schibbye är moderator. Vi arrangerar seminariet tillsammans med Reportrar utan gränser.
Ingen fred i Afghanistan blir hållbar utan befolkningens röster. För att uppnå verklig fred krävs mer än ett underskrivet papper. Hur når vi en fred i Afghanistan som blir hållbar och rättvis? Fred förutsätter lokal förankring och meningsfull inkludering av civilbefolkningen, av landsbygdens folk, av unga och av kvinnor. Freden är, inte minst för dem, en process och inte ett dokument, ett liv och inte ett avtal. Vad är fred, varför är skillnaden mellan avtal och verklighet ofta så stor? Hur gör vi så att freden i avtalet också implementeras och blir verklighet?
Det är frågorna för seminariet ”Fred i Afghanistan – mer än ett underskrivet papper” tisdag den 2 juli kl 11-11:45. I seminariet medverkar Ramiz Bakhtiar (video), Afghanistans FN-representant för unga, Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare och chef för UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete, Anna Ek, Sverigechef, Svenska Afghanistankommittén och Cecilia Hull Wiklund, Projektledare Afghanistan, Folke Bernadotteakademin. Henrietta Flodell, Sveriges tidigare FN-representant för unga och medarbetare på SAK är moderator.
Seminarierna hålls på Sverige i världen, Donnersgatan 6. Sverige i världen är Almedalens globala mötesplats som arrangeras av biståndsmyndigheten Sida i samarbete med ett 40-tal andra aktörer. Seminarierna direktsänds och kan också ses i efterhand via Sverige i världens hemsida och på Sverige i världens kanal på Youtube.
I Afghanistan-nytt nr 2 2019 ägnas temadelen åt fredssamtalen och vad de kan innebära. För första gången pågår regelrätta fredssamtal mellan USA och talibanerna. Utsikterna att få till stånd ett avtal ser bättre ut än på länge. Men vad det innebär för afghanerna är betydligt mer osäkert. En fredsprocess är fortfarande långt borta och det finns en stor oro för att priset för fred kan bli förlorade mänskliga rättigheter. I Afghanistan-nytt intervjuas bland annat Ramiz Bakhtiar, Afghanistans FN-representant för unga, som deltar i Almedalen, om nödvändigheten att ha med unga i samtalen. Najiba Sanjar är hoppfull för att det är det enda sättet att förhålla sig – men hon är också kritisk till att fredssamtalen utestänger det afghanska folket.
Läs temaartiklarna här:
Fredssamtalen väcker hopp – och oro
”Om vi inte tror på fred finns det inget hopp alls”
”Unga måste involveras i fredsförhandlingarna”