”Kvinnorna och flickorna behöver omvärldens stöd”
På årsdagen av talibanernas maktövertagande arrangerade lokalföreningen i Stockholm en manifestation för afghanska flickors rätt till utbildning.
Talarna Meira Omar, Azadeh Rojhan och Maria Leissner tog alla upp hur situationen för kvinnor försämrats drastiskt under det senaste året. Meira Omar, influencer, beskrev hur den afghanska kvinnans lidande blivit osynligt.
– ’Jag har inget kvar att leva för, allt känns så hopplöst’, skriver en ung kvinna till mig på Instagram. Jag på andra sidan skärmen är konsumerad av en överlevnadsskuldkänsla. Över att min familj lyckades ta sig ut på 90-talet. Jag svarar henne att det kommer nog att bli bättre, det måste bli det. Jag vet nämligen inte hur jag ska berätta för henne att ingen hör henne och ingen ser henne, berättade Meira Omar, och fortsatte:
– Så jag står här i dag och vill å hennes vägnar säga, att utbildning för kvinnor och flickor är en fundamental rättighet, och just nu är kvinnors rättigheter världen över under attack.
SAKs ordförande talade om framsteg
SAKs ordförande Azadeh Rojhan talade om alla de framsteg som gjorts under de senaste 20 åren och hur kvinnor kunnat ta allt större plats på arbetsplatser och i samhället.
– Från att i stort sett alla flickor var uteslutna från utbildning 2001 så utgjorde flickor över 40 procent i alla skolor 2021. Kvinnorna och flickorna minns framstegen, vad det betyder, och de är inte villiga att förlora dem. Men de behöver vårt stöd, omvärldens stöd.
Kvinnors rättigheter en grundbult för demokrati
Maria Leissner, tidigare ordförande för SAK, lyfte fram att kvinnors rättigheter är en grundbult i demokrati, och att demokrati är den bästa förutsättningen för att bekämpa fattigdom och skapa utveckling och fred.
– Först när kvinnor får tillbaka sina fullständiga politiska rättigheter i Afghanistan finns en möjlighet för resten av befolkningen att njuta av utvecklingens frukter, sade Maria Leissner.
Hon berättade om hur hon suttit med afghanska flickor på landsbygden och pratat med dem om deras längtan efter utbildning, och om att det är möjligt på lokal nivå att få till stånd dialog och förändring även i konservativa samhällen.
– Ha hopp. Jag tror på att trycket underifrån kan förändra världen, sade Maria Leissner.