Framtiden hotas när flickor portas från skolan
Förra året gick ungefär tre miljoner flickor i skolan i Afghanistan. I år är deras chans till utbildning hotad.
När talibanerna tog makten lovade de inför hela den internationella presskåren att kvinnors rätt till utbildning skulle respekteras. Men tio månader senare är majoriteten av Afghanistans skolor för flickor över årskurs sex är fortfarande stängda. Löftet att de skulle öppna igen i mars bröts och förväntansfulla flickor blev hemskickade med tårar i ögonen efter en plötslig vändning från talibanernas högsta ledning.
Utbildning för flickor hotad
Över en miljon flickors skolgång riskerar nu att avbrytas för gott. I den handfull provinser där utbildningsdirektörer trotsat den nationella policyn och hållit skolor öppna är osäkerheten stor. Kan man lita på att flickorna får gå klart skolan, eller kommer ett nytt besked i morgon? Föräldrar som vill säkra framtiden för sina döttrar söker desperat efter möjligheter att lämna landet.
För varje dag skolor förblir stängda ökar risken att flickor gifts bort och aldrig avslutar sin utbildning. Risken förstärks av den nu så utbredda fattigdomen där brudpriset blir en attraktiv inkomstkälla för familjer utan mat på bordet. När flickor blir fruar ökar risken att de utsätts för övergrepp och med fler tonårsgraviditeter kommer mödra- och spädbarnsdödligheten, som minskat kraftigt de senaste 20 åren, att öka igen.
Utbildning avgörande för flickors framtid
Det finns nog ingenting som är mer avgörande för en flickas framtid än den utbildning hon får, eller inte får. Kvinnor med utbildning får kunskap och självförtroende att ta kontrollen över sina egna liv. Utbildning är en avgörande faktor i att lyfta Afghanistan ur fattigdom och ojämlikhet.
SAK har lyckats hålla sina skolor öppna, även för tonårsflickor. Det är vi såklart glada och stolta över, men vi kan inte nöja oss med det. Vi, och omvärlden, måste göra allt vi kan för att varje flicka i Afghanistan ska få gå i skolan. Vi måste stödja de framsteg som kan uppnås genom lokala överenskommelser, samtidigt
som vi krokar arm med civila krafter i landet som försöker förmå talibanstyret att säkerställa flickors utbildning på alla nivåer. Flickor var i stort sett uteslutna från utbildning under den förra talibanregimen.
Förra året gick ungefär tre miljoner flickor i skolan. Vi får inte låta 20 års utveckling gå om intet.
Det vore lätt att tappa hoppet. Men det som får mig och mina kollegor att fortsätta kämpa är den skillnad
vi vet att vårt arbete gör. Den förändring vi bevittnat i byar där flickor för första gången fått gå i skolan, tack vare SAK. Det arbetet måste fortsätta.