Bidens vägval kan få ödesdigra följder för Afghanistan
USA:s nästa president ärver ett krig som pågått längre än Vietnamkriget och kostat mer än Marshallhjälpen. Han har också chansen att bidra till att det får ett slut, skriver SAKs Sverigechef Anna Ek.
Det tillhör inte vanligheterna att amerikanska presidentval hamnar i det slags limbo som vi ser nu. Vi vet ännu inte hur övergångsperioden kommer att se ut och Donald Trump fortsätter att ifrågasätta valresultatet. Trots det förefaller det bli Joe Biden som svär presidenteden i Washington D.C. den 20 januari 2021. Biden kommer då bland annat ärva kriget i Afghanistan, ett krig som pågått längre än Vietnamkriget och kostat mer än Marshallhjälpen till Europa.
Det är inte svårt att förstå att flera höga beslutsfattare i USA inte vill något annat än att dra sig ur Afghanistan. Biden tar över en situation där USA och talibanrörelsen enats om ett trupptillbakadragande som ska vara genomfört under våren 2021 och där intra-afghanska fredssamtal pågått sedan september utan att man i skrivande stund ens kunnat enas om agendan. Biden har flera chanser att sätta ett annat avtryck än Trumps.
Något av det första Donald Trump gjorde i Afghanistan som president var att släppa ”The mother of all bombs” över Nangarhars tunnelsystem i östra Afghanistan. Attacken motiverades med att den riktades mot Daesh men få journalister fick möjlighet att undersöka i efterhand hur bomben påverkat civilbefolkningen i området. Bomben är den största som någonsin använts i krigföring, efter kärnvapen.
SAKs budskap
Svenska Afghanistankommittén har ett antal budskap vi vill att Biden tar med sig när han förbereder sig och sätter sina prioriteringar för de närmsta fyra åren. De beslut han fattar kan komma att påverka det afghanska folket för en lång tid framåt.
Det är av yttersta vikt att Joe Bidens administration håller fast vid avtalet som deras föregångare slöt med talibanerna och verkar för att få slut på det våld som varje år släcker tusentals människoliv. Även om vägen framåt i förhandlingarna mellan den afghanska regeringen och talibanerna är allt ifrån spikrak är vi förhoppningsfulla att de kan leda till ett vapenstillestånd. Men för att bygga en varaktig fred behöver Afghanistan omvärldens stöd.
USA måste också snarast häva de sanktioner som införts mot personal vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) som har mandat att utreda krigsbrott och brott mot mänskligheten i Afghanistan. Afghanistans militär, talibaner, amerikanska soldater och internationella styrkor från andra länder misstänks för brott mot krigets lagar. Så länge dessa inte utreds nekas rättvisa för dem som förlorat nära och kära och straffriheten fortsätter att breda ut sig på bekostnad av civilbefolkningens framtidstro.
Journalister dödade
Medan USA kontrollräknar valsedlar fortsätter Afghanistan att räkna civila offer i det krig som pågått i decennier. Rapporter pekar på att flera attacker nyligen mot journalister utförts av talibanrörelsen. I torsdags morse mördades Aliyas Dayee i Helmandprovinsen när en bomb placerad på hans bil detonerade. Dayee arbetade bland annat åt Radio Free Europe/Radio Liberty. I helgen som gick dödades Yama Siawash, en omtyckt före detta nyhetsuppläsare och två andra civila i en explosion i Kabul. Detta bara dagar efter att beväpnade män gick från klassrum till klassrum på Kabul University och sköt urskillningslöst mot studenter. Minst 22 personer dödades i den attacken och det spekuleras vilt om huruvida den utfördes av Daesh eller en fraktion inom talibanerna som är besviken på avtalet med USA och samtalen om eldupphör.
Låt oss hoppas att nyheter som dessa når Joe Biden så att de afghanska fredssamtalen hamnar högt på hans agenda när han tar plats i Vita Huset. Vi hoppas också att Biden och hans stab nås av det framtidshopp som finns hos den afghanska befolkningen och den vilja och kraft de besitter att själva forma sitt lands framtid.
Utbildning viktigast
Jag tänker på ett av alla besök jag gjort i Afghanistan och de gånger jag frågat dem jag träffat vad de ansett behövts för att få fred i landet. Särskilt tänker jag på tre av de tjejer som gick fysioterapeutprogrammet i Jalalabad och menade att utbildning är det viktigaste för freden i Afghanistan. ”Kriget har gjort att de flesta bara tänker på sig själva och sina närmsta. I skolan lär vi oss att lyfta blicken och se till samhället. Vi lär oss att tänka på andra och vara mer solidariska. Utbildning är jätteviktigt för att skapa fred i Afghanistan” konstaterade de med självklarhet.
Jag hoppas att de positiva nyheterna om Afghanistan också når Joe Biden. Att han blir påmind om framstegen inom till exempel utbildningssektorn och att det är tjejer som de blivande fysioterapeuterna i Jalalabad som är framtiden för landet. Deras rättigheter att utbilda sig och utöva sina yrken på samma villkor som sina manliga kollegor kommer att bli en stridsfråga vid fredssamtalen. Då måste omvärlden enat stå upp för att afghanska kvinnors rättigheter inte får förhandlas bort.
Anna Ek
Sverigechef SAK