”Våga ta steget och engagera dig!”
Medlemsintervju | Najib Newzadi är resurshandläggare på socialförvaltningen i Höganäs. Han bor i Helsingborg och vill sprida kunskap om och bilda opinion för stöd till Afghanistan.
Vad gör du för skillnad för det afghanska folket?
– Jag delar med mig av min kunskap om att Afghanistan inte bara är ett krigsdrabbat land som folk flyr från. Det finns så mycket annat att berätta. Allt är inte talibaneras eller den afghanska regeringens fel. Vi behöver lägga saker bakom oss och se framåt. Jag vill skapa opinion för Afghanistan.
Hur hjälper du de afghanska flyktingar som kommer hit?
– Många av dem som kommit hit är födda och uppvuxna i Iran eller Pakistan. De har aldrig varit i Afghanistan. Jag berättar hur det är i Sverige och försöker hjälpa dem som får avslag. De hamnar ofta i en djup svacka. Jag säger till dem att lära sig så mycket som möjligt i Sverige och sedan ta med sig den kunskapen till Afghanistan. Kan de bara läsa och skriva eller tala engelska så ökar deras möjligheter.
Varför har du engagerat dig i SAK?
– Det är en organisation som står mig nära. De prioriterar unga, kvinnor och utbildning, som också är de frågor som jag tycker Afghanistan behöver mest hjälp med just nu. Ungdomarna är framtiden, de behöver utbildning, och med kvinnorna kan vi skapa ett mer jämställt samhälle. Därför gick jag med på ett möte med Lunds lokalkommitté.
Vad gav det mötet dig?
– Det var inte så speciellt. Vi satt bara och pratade. Vad skulle vi få gjort där? Jag är ung, vill göra något, komma ut på fältet, men jag kom tillbaka, och senare fick jag en möjlighet att delta på och få mer förståelse på SAKs årsmöte.
Hur kom du först i kontakt med SAK?
– Det var 2016. Jag var i Afghanistan och träffade journalisten Ivar Andersén, som gjorde några grejer åt SAK. Han introducerade mig till SAK och vi besökte huvudkontoret i Kabul.
Vad gjorde du i Afghanistan?
– Min familj flydde från Afghanistan när jag var 11 år. Det var under talibanerna. Min pappa var politisk flykting. När jag jobbade under flyktingkrisen 2015 fick jag användning av språket och kulturen. Jag kände att jag vill fortsätta att ge tillbaka. Fram till dess hade jag förträngt min egen bakgrund som flykting. Det fanns så mycket trauma i det. Flyktingströmmarna var som en väckarklocka.
Najibs råd till unga som vill engagera sig:
1. Hitta det du tycker om och brinner för, inom dig själv. Bli frivillig. Vi har alla kunskap vi kan bidra med.
2. Ta kontakt med närmaste lokalkommitté eller organisation i ditt närsamhälle och börja där.
3. Var inte rädd för att gå på möten eller föreläsningar som kanske verkar tråkiga. Våga ta steget. För kunskap ger makt. Ju mer kunskap du har, desto mer får du tillbaka.
TEXT: Erik Halkjaer