Filmtips

Det har gjorts många filmer om Afghanistan, vill du tipsa om andra filmer än de som står nedan? Maila då enayatullah.adel@sak.se 

Filmerna nedan får hittas på egen hand på olika streamingsajter.

Dokumentärer

A Flickering Truth

År: 2015
Regi: Pietra Brettkelly

Den nyzeeländska regissören Pietra Brettkelly följer Ibrahim Arifys försök att återställa det afghanska filmarkivet i Kabul efter talibanernas tillfångatagande av staden.

Frame by frame

År: 2015
Regi: Alexandria Bombach och Mo Scarpelli

Efter årtionden av krig och en förtryckande talibanregim möter fyra afghanska fotojournalister verkligheten för att bygga en fri press i ett land som inte står på egna ben än.

Sonita

År: 2015
Regi: Rokhsareh Ghaemmaghami

Sonita är en berättelse om Sonita Alizadeh, en 18-årig afghansk flykting i Iran, som tänker på Michael Jackson och Rihanna som hennes andliga föräldrar och drömmer om att bli en en stor rappare.

Afghan Star

År: 2008
Regi: Havana Marking

Efter 30 år av krig och talibanstyre har Idol kommit till Afghanistan. Miljoner tittar på TV-serien ”Afghan Star” och röstar på sin favoritsångare via mobiltelefon. För många är detta deras första möte med demokrati. Denna film följer den dramatiska historien om fyra tävlande som alla kan bli landets favoritsångare, på gott och ont.

Spelfilmer

The Patience Stone

År: 2013
Regi: Atiq Rahimi

I ett krigsdrabbat land vakar en kvinna över sin man som långsamt tynar bort efter att ha blivit skjuten i nacken, övergivna av följeslagare och bröder. En dag bestämmer kvinnan sig för att säga saker till honom som hon aldrig kunnat göra tidigare.

The Kite Runner/Flyga drake

År: 2007
Regi: Marc Forster
Baserad på boken av: Khaled Hosseini

Flyga drake är en amerikansk film baserad på en afghansk bok med samma namn, Filmen handlar om vänskapen mellan Amir, en pojke från eliten och Hassan som är son till hans tjänare.

Osama

År: 2003
Regi: Siddiq Barmak

Osama är ett drama om en flicka och hennes familj som bor i Afghanistan under talibantiden, familjen har ingen manlig medlem så modern klär upp dottern som en pojke för att stötta familjen. Det var den första filmen som filmades i Afghanistan efter 1996. Ett samarbete mellan Afghanistan, Nederländerna, Japan, Irland och Iran.

AKTIVITETER

Liknande texter

Boktips
Insamling och tips på aktiviteter
Utställningar

Medlemsinformation

4Aktiviteter
5Material
3Om SAK
4Riktlinjer